Presa internațională scrie despre criza politică, noua conducere și medierea internațională în R.Moldova

  • 10 Iunie 2019 09:17
Presa internațională scrie despre criza politică, noua conducere și medierea internațională în R.Moldova

Tensiunile au escaladat, iar președintele interimar Pavel Filip, numit de Curtea Constituțională a țării, pentru a-l înlocui pe Igor Dodon, a dizolvat Parlamentul și a solicitat alegeri anticipate, pe 6 septembrie, explică Le Monde.

Pentru transferul pașnic al puterii în Republica Moldova este necesară o mediere internațională, a afirmat Dodon, citat de Die Presse.
 
Justiția din Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcție, pentru a ieși din impasul politic, iar pentru a pune capăt incetitudinii ce domnește de la alegerile legislative din februarie, Parlamentul a aprobat compoziția unui guvern provenit dintr-o alianță inedită între Partidul Socialist, pro-rus, și blocul ACUM, pro-european, detaliază France24.
 
Vicepremierul rus Dmitri  Kozak a declarat pentru Ria Novosti situația din țara vecină este un proces politic intern, însă pentru Rusia este extrem de important ca acele forțe care determină vectorul extern al dezvoltării R.Moldova să exprime voința adevărată a poporului.
 
Criza amenință să agraveze instabilitatea într-una dintre cele mai sărace țări ale Europei, unde corupția adânc înrădăcinată și nivelul de trai precar i-au împins pe mulți cetățeni să emigreze în Rusia, ori în țări europene mai bogate, comentrează The New York Times.
 
Noua conducere a R.Moldova, a cărei legitimitate a fost între timp contestată prin decizia Curții Constituționale, făcuse apel la un front unit care să depășească divizările ideologice și etnice, pentru a se putea reforma toate aspectele sectorului public, economiei și justiției din R.Moldova, reține Politico.
 
Iar Ria Novosti adaugă că autoritățile române au făcut apel la dialog și la calm. Dialogul între reprezentanții aleși democratic trebuie să constituie cheia pentru ieșirea din criza politică actuală, au subliniat și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, citați de Ria Novosti.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău