Presa internațională scrie despre criza politică, noua conducere și medierea internaţională în R.Moldova

  • 10 Iunie 2019 09:17
Presa internațională scrie despre criza politică, noua conducere și medierea internaţională în R.Moldova

Tensiunile au escaladat, iar preşedintele interimar Pavel Filip, numit de Curtea Constituţională a ţării, pentru a-l înlocui pe Igor Dodon, a dizolvat Parlamentul şi a solicitat alegeri anticipate, pe 6 septembrie, explică Le Monde.

Pentru transferul paşnic al puterii în Republica Moldova este necesară o mediere internaţională, a afirmat Dodon, citat de Die Presse.
 
Justiţia din Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcţie, pentru a ieşi din impasul politic, iar pentru a pune capăt incetitudinii ce domneşte de la alegerile legislative din februarie, Parlamentul a aprobat compoziţia unui guvern provenit dintr-o alianţă inedită între Partidul Socialist, pro-rus, şi blocul ACUM, pro-european, detaliază France24.
 
Vicepremierul rus Dmitri  Kozak a declarat pentru Ria Novosti situaţia din ţara vecină este un proces politic intern, însă pentru Rusia este extrem de important ca acele forţe care determină vectorul extern al dezvoltării R.Moldova să exprime voinţa adevărată a poporului.
 
Criza ameninţă să agraveze instabilitatea într-una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, unde corupţia adânc înrădăcinată şi nivelul de trai precar i-au împins pe mulţi cetăţeni să emigreze în Rusia, ori în ţări europene mai bogate, comentrează The New York Times.
 
Noua conducere a R.Moldova, a cărei legitimitate a fost între timp contestată prin decizia Curţii Constituţionale, făcuse apel la un front unit care să depăşească divizările ideologice şi etnice, pentru a se putea reforma toate aspectele sectorului public, economiei şi justiţiei din R.Moldova, reţine Politico.
 
Iar Ria Novosti adaugă că autorităţile române au făcut apel la dialog şi la calm. Dialogul între reprezentanţii aleşi democratic trebuie să constituie cheia pentru ieşirea din criza politică actuală, au subliniat şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn, citaţi de Ria Novosti.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3 °C
câțiva nori
Umiditate:74 %
Vint:1,5 m/s
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău