Presa internațională | La operațiunea "Landromatul global" au fost implicate 732 de bănci din 96 de țări

  • 22 Martie 2017 08:21
Presa internațională | La operațiunea

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat o reuniune pe 29 aprilie, pentru discutarea ieșirii Marii Britanii din UE, anunță presa internațională. Summit-ul va avea loc la o lună după ce Londra intenționează să declanșeze procesul formal pentru părăsirea blocului comunitar, explică Financial Times.

Oficialii UE au precizat că Marea Britanie trebuie mai întâi să negocieze un acord de divorț, înainte de lansarea discuțiilor privind relațiile viitoare, detaliază EUObserver. Totodată, pentru mai apropiatul summit UE, din 25 martie, care va marca 60 de ani de la semnarea documentului fondator al comunității europene, Roma face pregătiri de securitate, notează Europe Online Magazine. 

EUObserver se ocupă de o altă problemă a statelor europene, care implică o afacere necurată pornită din Rusia. Bani murdari scurși din Rusia au ajuns aproape în fiecare stat UE, a descoperit o investigație, punând sub semnul întrebării integritatea sistemelor bancare din Europa, scrie observatorul european. Miliarde de dolari au fost mutate din Rusia, prin operațiunea numită "Landromatul global", în care companii anonime din Marea Britanie au jucat un rol major, constată The Guardian.

Ziarul londonez adaugă că anchetatorii modoveni cred că e posibil ca banii să fi fost folosiți chiar de Kremlin, pentru operațiuni politice sub acoperire sau pentru a susține partide anti-UE. Documentele care au ajuns în posesia ziarului britanic arată că pe puțin 20 de miliarde de dolari ar fi putut fi scoși din Rusia, în perioada 2010 - 2014, iar cifra totală ar putea să se ridice la 80 de miliarde de dolari, reține agenția de presă rusă Tass. S-au deschis dosare penale pentru unele bănci europene care au participat la spălarea banilor rusești, au fost lipsite de licențe sau au fost penalizate, adaugă Novaia Gazeta. Totodată, autoritățile Republicii Moldova au acuzat serviciile speciale rusești de contracararea deliberată a investigației în acest dosar și de exercitarea de presiuni asupra oficialilor moldoveni.

Novaia Gazeta adaugă că banii scoși din Rusia au intrat în 732 de bănci din 96 de țări, au fost primiți de 5.140 de companii, din Statele Unite până în Africa de Sud, din China, până în Australia. La anchetă au participat Centrul pentru raportarea corupției și a crimei organizate OCCRP, ziarele The Guardian, Sueddeutsche Zeitung și altele.

În Franța, prima dezbatere televizată a principalilor candidați la alegerile prezidențiale din aprilie a fost animată, dar fără surprize, constată Le Soir. Le Parisien consideră că "niciun candidat n-a făcut diferența", ci doar "și-au derulat programul ca niște elevi buni". Alegătorii francezi vor urma exemplul olandez, optând pentru moderație? se întreabă Courrier International, în timp ce gazeta belgiană De Tijd avertizează că ar fi o greșeală ca victoria lui Mark Rutte în Olanda să fie considerată "un baraj împotriva populismului în Europa".
Un alt subiect prezent în paginile presei internaționale vizează securitatea.

La Washington, secretarul american de stat Rex Tillerson se întâlnește azi cu miniștrii de Externe ai statelor baltice, pentru a discuta despre amenințările regionale și despre consolidarea NATO, informează The Lithuania Tribune. Armata SUA își mărește prezența în Europa pentru a-i asigura pe membrii NATO de angajamentul Washingtonului, asigură Newsweek.

SUA au trimis tancuri, elicoptere și sprijin logistic la bazele europene, în ultimele luni, și au programat exerciții comune cu state est-europene îngrijorate de atitudinea Rusiei, continuă revista americană. Tot din America, publicația Stars and Stripes relatează că armata americană va efectua antrenamente în regiunea Mării Negre, în Ungaria, Bulgaria și România, cu 40.000 de soldați proveniți din 20 de țări, iar în nordul Germaniei vrea să construiască noi baze. Între timp, trimisul Moscovei la NATO, Alexander Grușko, a avertizat că orice sporire a activității militare lângă frontierele Rusiei poate declanșa o nouă cursă a înarmării, notează Ria Novosti.

”Știm din istoria Războiului Rece că o asemenea asociere de planificare militară și politică poate duce la o spirală a confruntării, din care este dificil de ieșit”, a susținut oficialul rus, citat de Ria Novosti.

În același timp, începând de la 1 aprilie, soldații SUA vor păzi granița de Est a Poloniei, anunță Rzecspospolita. Peste 900 de soldați americani, circa 150 britanici și 120 români vor participa la o misiune în nord-estul Poloniei, completează Business Insider.

În plus, soldați ucraineni vor participa la exercițiile militare multinaționale ale NATO, 'Noble Partner 2017', care vor avea loc în luna iulie, în Georgia, informează Korrespondent, cu mențiunea că pe lângă Georgia și Ucraina, la exerciții vor mai participa Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Turcia, Spania, România, Slovenia, Armenia și Azerbaidjan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău