Presa | Flota rusă dispune de zece nave și două submarine în largul Siriei, întărindu-și prezența militară din zonă

  • 28 August 2018 13:59
Presa | Flota rusă dispune de zece nave și două submarine în largul Siriei, întărindu-și prezența militară din zonă

Rusia și-a întărit prezența militară în largul Siriei de teama unei 'provocări' a rebelilor urmate de lovituri occidentale împotriva forțelor președintelui Bashar al-Assad, a relatat marți presa rusă, citată de AFP.

Două fregate înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ținte la sol sau nave de suprafață, au fost trimise sâmbătă în Mediterana, scrie Kommersant, citând o sursă anonimă din Statul Major.

În urma acestei desfășurări, flota rusă dispune de zece nave și două submarine în largul Siriei, cel mai important contingent de la începutul conflictului, în 2011, notează Izvestia, la rândul său.

Din acest contingent mai fac parte în special un crucișător lansator de rachete, un distrugător destinat luptei anti-submarine și trei nave de patrulare, mai scrie Izvestia, citând o sursă din Ministerul Apărării.

Armata rusă i-a acuzat sâmbătă pe rebelii sirieni că pregătesc o 'provocare' cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de Damasc și a justifica astfel lovituri occidentale asupra pozițiilor forțelor guvernamentale.

Moscova a mai afirmat că serviciile secrete britanice 'participă activ' la această 'provocare' în Idlib, una din ultimele regiuni care nu se află sub controlul armatei siriene.

În aprilie, forțele americane, franceze și britanice au lovit cu rachete ținte ale regimului sirian ca reacție la un atac chimic la Duma, în apropiere de Damasc, imputat forțelor lui Assad. În replică, Rusia a denunțat o 'înscenare'.

Marți, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a afirmat că luptătorii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, formată din membri ai fostei ramuri al Al-Qaida), care controlează 60% din Idlib, sunt 'aproape de a declanșa o provocare foarte gravă', cu 'utilizarea de substanțe chimice cu conținut de clor'.

Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forțelor aliatului său, președintele Bashar al-Assad.

Sprijinul furnizat de Rusia și de Iran a permis forțelor guvernamentale să recucerească aproape două treimi din teritoriu din mâinile rebelilor și jihadiștilor.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău