Presa din Republica Moldova este doar parțial liberă

  • 04 Mai 2015 15:17
Presa din Republica Moldova este doar parțial liberă

Presa din Republica Moldova continuă să fie una dependentă, parțial liberă, iar situația acesteia nu a evoluat deloc în ultimul an, iar pe anumite segmente chiar a involuat.

Este concluzia a nouă organizații de media, semnatare ale Memoriului privind libertatea presei în Republica Moldova. Acestea vin și cu o serie de recomandări privind îmbunătățirea situației în domeniu dar și cu un program de acțiuni privind marcarea zilelor libertății presei, care se vor desfășura în perioada 4-14 mai.

Potrivit memoriului, în ultimul an, care a fost și un an electoral, presa din Republica Moldova nu a evoluat, iar pe anumite segmente chiar a involuat, accentuându-se probleme precum partizanatul politic. Mai mult, mass-media rămân politizate excesiv, iar noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ai Consiliilor de Observatori ai Companiei ”Teleradio Moldova” și de la “Tele Radio Gagauziya” continuă să fie desemnați pe criterii politice.  De asemenea, rămâne nesoluționată problema accesului limitat al jurnaliștilor acreditați la Parlament, iar securitatea spațiului informațional se situează printre principalele probleme evidențiate în document.  Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu,

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Electronice, nu au fost adoptate decizii concrete împotriva posturilor TV care retransmit posturi de televiziune din Federația Rusă și care utilizează instrumente de propagandă agresive, promovează și intensifică zvonuri neconfirmate, manipulează prin text și imagini, dezinformează și manipulează opinia publică.

În cadrul aceleiași conferințe de presă a fost dat startul Zilelor libertății presei, care au drept scop sensibilizarea autorităților publice și a publicului larg. Acestea vor CONȚINE mai multe acțiuni publice printre care conferințe, expoziții și campanii, precum și un telemaraton în cadrul căruia vor fi dezbătute problemele stringente cu care se confruntă presa din Republica Moldova.

Amintim că Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată în fiecare an la 3 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău