Presa continuă să difuzeze materiale într-un mod distorsionat

  • 27 Noiembrie 2014 15:44
Presa continuă să difuzeze materiale într-un mod distorsionat

După o perioadă mai mult sau mai puțin echilibrată, majoritatea instituțiilor de presă au reluat, în ultima săptămână, practicile de reflectare tendențioasă a campaniei pentru alegerile parlamentare de duminică.

Atât televiziunile cât și presa scrisă au continuat să difuzeze materiale într-un mod distorsionat, din perspectivele unor concurenți electorali pe care îi simpatizează, sau îi antipatizează. 

Sunt concluziile celui de-al cincilea raport de monitorizare a  mass media în actuala campanie electorală, realizat de  de 3 cele mai importante ONG-uri de specialitate.  

Potrivit raportului, în comparație cu perioada precedentă, situația a degradat ușor pe segmentul pluralității surselor în știrile cu caracter conflictual și în privința atitudinii reporterilor față de actorii politici.

Mai puțin de o treime dintre televiziunile monitorizate au asigurat un echilibru relativ în mediatizarea concurenților electorali, printre acestea Moldova 1, ProTV și Canal Regional. Celelalte posturi au prezentat preponderent unul sau câțiva actori politici, în majoritatea cazurilor doar în context pozitiv sau negativ.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Electronice, Vasile State, majoritatea televiziunilor supuse monitorizării au substituit misiunea firească de informare adecvată a electoratului, ignorând astfel propriile angajamente asumate în declarațiile politicii editoriale pe durata campaniei electorale.

Atât în cazul ziarelor cât și în cel al portalurilor on-line monitorizate, majoritatea materialelor publicate au fost conflictuale, cu o singură sursă, prezentate dezechilibrat, cu nerespectarea principiului egalității gender.

În comparație cu presa scrisă sau cea televizată, posturile de radio monitorizate au reflectat campania electorală preponderent prin știri simple. S-a constatat o majorare ușoară a numărului de știri conflictuale, dar și a celor părtinitoare, cu o singură sursă, potrivit directorului executiv al Centrului pentru  Jurnalism independent Nadine Gogu.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente din Moldova, Petru Macovei, a făcut apel la profesionalism, în scrierea materialelor media, dar și la o mai bună informare a cetățenilor. 

Amintim că cele trei ONG-uri din domeniul media monitorizează în actuala campanie 35 de instituții de presă:  12 posturi de televiziune, 5 posturi de radio, 10 portaluri on-line și 8 ziare. Raportul prezentat acoperă perioada 16-22 noiembrie. Următorul raport de monitorizare va fi prezentat peste o săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău