Premiul „Opera Omnia” a fost acordat scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma
-
25 Iunie 2018 16:16
Scriitorului român, născut în Basarabia, Paul Goma, i-a fost acordată, zilele trecute, de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, cea mai înaltă distincție a instituției - Opera Omnia. Premiul i-a fost acordat scriitorului disident în semn de recunoaștere a valorii operei sale dar și a poziției sale civice manifestate în România comunistă.
Premiul „Opera Omnia” este cea mai mare și prima distincție pe care Uniunea Scriitorilor din Moldova o acordă prozatorului și militantului anticomunist cu origini basarabene, Paul Goma, stabilit la Paris.
Paul Goma este unul dintre cei mai importanți scriitori români și europeni care nu și-a uitat originile, dedicând mai multe din volumele sale satului natal și Basarabiei, potrivit lui Arcadie Suceveanu, președintele instituției:
„Este un premiu simbolic, dar în același timp un premiu care are și valoare materială. I se acordă lui Paul Goma ca o recunoaștere a valorii operei acestui scriitor dar și a poziției sale civice, dânsul fiind unul dintre adevărații disidenți în perioada comunistă din România, un scriitor care a fost nevoit să emigreze, să părăsească țara și să se stabilească peste hotare. I-am făcut de mai multe ori invitație de a reveni în Basarabia, dar din păcate starea de sănătate încă nu-I permite. Sperăm ca va veni acea zi când Paul Goma se va reîntoarce la Chișinău”, a menționat Arcadie Suceveanu.
Născut într-o familie de învățători, la 2 octombrie 1935, în satul Mana, județul Orhei, după ocuparea Basarabiei de către ruși, Paul Goma împreună cu familia s-a refugiat în România. În 1956, este arestat pentru „tentativă de organizare de manifestație ostilă”, fiind condamnat la doi ani de închisoare. În 1977, după ce Radio Europa Liberă a difuzat un text de-al său, prin care cerea Guvernului României să respecte drepturile omului, Goma a fost permanent urmărit, arestat și bătut de Securitate.
La 20 noiembrie 1977, lui, soției și copilului le-a fost retrasă cetățenia română, fiind expulzați în Franța, unde au cerut azil politic și de unde Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist, refuzând în 1980 cetățenia franceză.
După decembrie 1989, cărțile lui Paul Goma au început să fie publicate și în România.
Goma a scris peste 40 de volume (romane, mărturii, dialoguri, articole și un jurnal) în limba română, traduse apoi în franceză, germană, olandeză, suedeză și italiană.
În anul 1990, Paul Goma a fost reprimit în Uniunea Scriitorilor după ce fusese exclus în perioada comunistă.
În vârstă de 82 de ani, Paul Goma, Un „Soljenițin român”, cum a fost numit de scriitorul Eugen Ionescu, este membru de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, iar anul acesta a fost propus la Premiul Național de stat.
Printre volumele scrise de Paul Goma sunt: „Ostinato” (1971), „Gherla” (1976), „În cerc” (1977), „Garda inversă” (1979), „Culorile curcubeului ’77” (1979), „Patimile după Pitești” (1981), „Soldatul câinelui” (1991), „Bonifacia” (1986), „Din Calidor” (1987), „Arta refugii” (1990), „Astra” (1992), „Sabina” (1991), „Amnezia la români” (1995), „Justa” (1995), „Jurnale” (1997-2004), „Basarabia” (2002).