Premiul Nansen pentru refugiați: O columbiancă, recompensată de ONU pentru lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor

  • 01 Octombrie 2020 11:16
Premiul Nansen pentru refugiați: O columbiancă, recompensată de ONU pentru lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor

Columbianca Mayerlin Vergara Perez este laureata din 2020 a prestigiosului premiu Nansen pentru refugiați, pentru salvarea timp de două decenii a numeroși copii exploatați sexual, a anunțat joi ONU, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Activitatea lui Mayerlin Vergara Perez, cunoscută drept "Maye", a făcut posibilă schimbarea legii în țara sa, pentru a-i condamna la pedepse mai mari cu închisoarea pe cei care facilitează exploatarea sexuală a copiilor.

Premiul Nansen acordat de Înaltul comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR) "aduce un omagiu persoanelor, grupurilor și organizațiilor a căror activitate depășește cu mult obligațiile lor profesionale de a proteja refugiații, persoanele strămutate și apatrizii", a subliniat agenția ONU pentru refugiați pe site-ul său.

"Oameni ca Maye reprezintă ce este mai bun în noi. Curajul și abnegația sa de a salva și proteja copii vulnerabili reprezintă pur și simplu un gest eroic", a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați.

"Angajamentul său de neclintit a salvat viețile a sute de refugiați și le-a dat speranță în viitor", a adăugat el.

Mayerlin Vergara Perez este coordonatorul regional în Caraibe pentru Fundația Renacer, care a ajutat peste 22.000 de copii.

Vorbind într-un videoclip al UNHCR despre copiii pe care îi salvează, "Maye" subliniază vulnerabilitatea lor: "Vin la noi plini de durere, tristețe și disperare și casa noastră devine acel loc, acel refugiu în care pot fi ei înșiși".

Ceremonia de acordare a premiului va avea loc pe 5 octombrie, virtual, din cauza pandemiei de coronavirus.

Premiul Nansen pentru Refugiați a fost creat în 1954 și poartă numele exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, care a fost primul Înalt Comisar pentru Refugiați al Societății Națiunilor, din 1920 până în 1930. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău