Premierul macedonean, felicitat de omologul său grec pentru schimbarea numelui țării

  • 12 Ianuarie 12:59
Premierul macedonean, felicitat de omologul său grec pentru schimbarea numelui țării

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras l-a felicitat pe omologul său macedonean, Zoran Zaev, după votul istoric al deputaţilor la Skopje pentru redenumirea ţării lor în "Republica Macedonia de Nord", au anunţat serviciile premierului grec.

"Prim-ministrul l-a felicitat pe dl Zaev pentru încheierea cu succes a procesului vizând revizuirea constituţiei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei", se precizează într-un comunicat.

Cu toate acestea, schimbarea numelui va intra în vigoare numai după ce deputaţii greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniştrii Zoran Zaev şi Alexis Tsipras, notează Agerpres.

Deşi are nevoie doar de o majoritate simplă, Alexis Tsipras dispune de o slabă marjă de manevră (153 deputaţi din 300). Aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării şi liderul unui mic partid suveranist, a ameninţat că va demisiona.

Prim-ministrul grec a anunţat săptămâna trecută că Parlamentul de la Atena va fi convocat să decidă asupra acestui acord de la Prespes, după numele localităţii de frontieră din nordul Greciei unde a fost încheiat, până la sfârşitul lunii.

Şi un vot separat asupra unui protocol care să permită Macedoniei să adere la NATO va avea loc "la scurt timp după aceea", a mai declarat Tsipras la Open TV.

Acest acord a fost încheiat după luni de negocieri. Disputa asupra numelui Macedoniei afectează relaţiile dintre Atena şi Skopje de aproape treizeci de ani.

Votul istoric al deputaţilor macedoneni a atins majoritatea de două treimi.

Atena s-a angajat să ridice vetoul său asupra negocierilor de aderare a Skopje la UE, când problema numelui ar fi rezolvată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
6,34 °C
cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,1 m/s
Tue
11 °C
Wed
8 °C
Thu
5 °C
Fri
6 °C
Sat
6 °C

Curs oficial BNM 19 Martie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 0.0904
USD 17.2140 0.0236
RON 4.1133 0.0213
UAH 0.6345 -0.0016
RUB 0.2679 0.0047
Arhivă Radio Chișinău