Premierul macedonean, felicitat de omologul său grec pentru schimbarea numelui țării

  • 12 Ianuarie 2019 12:59
Premierul macedonean, felicitat de omologul său grec pentru schimbarea numelui țării

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras l-a felicitat pe omologul său macedonean, Zoran Zaev, după votul istoric al deputaților la Skopje pentru redenumirea țării lor în "Republica Macedonia de Nord", au anunțat serviciile premierului grec.

"Prim-ministrul l-a felicitat pe dl Zaev pentru încheierea cu succes a procesului vizând revizuirea constituției Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei", se precizează într-un comunicat.

Cu toate acestea, schimbarea numelui va intra în vigoare numai după ce deputații greci vor ratifica la rândul lor acordul încheiat vara trecută de prim-miniștrii Zoran Zaev și Alexis Tsipras, notează Agerpres.

Deși are nevoie doar de o majoritate simplă, Alexis Tsipras dispune de o slabă marjă de manevră (153 deputați din 300). Aliatul său, Panos Kammenos, ministrul apărării și liderul unui mic partid suveranist, a amenințat că va demisiona.

Prim-ministrul grec a anunțat săptămâna trecută că Parlamentul de la Atena va fi convocat să decidă asupra acestui acord de la Prespes, după numele localității de frontieră din nordul Greciei unde a fost încheiat, până la sfârșitul lunii.

Și un vot separat asupra unui protocol care să permită Macedoniei să adere la NATO va avea loc "la scurt timp după aceea", a mai declarat Tsipras la Open TV.

Acest acord a fost încheiat după luni de negocieri. Disputa asupra numelui Macedoniei afectează relațiile dintre Atena și Skopje de aproape treizeci de ani.

Votul istoric al deputaților macedoneni a atins majoritatea de două treimi.

Atena s-a angajat să ridice vetoul său asupra negocierilor de aderare a Skopje la UE, când problema numelui ar fi rezolvată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău