Premierul Irlandei, Leo Varadkar: Brexit-ul a subminat Acordul care a pus capăt violențelor în Belfast
-
03 Noiembrie 2018 17:08
Brexit-ul a subminat Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de violență în Irlanda de Nord, a afirmat sâmbătă premierul irlandez Leo Varadkar, transmite Reuters.
„Brexit-ul a subminat Acordul din Vinerea Mare și afectează relația dintre Marea Britanie și Irlanda”, a declarat Varadkar pentru postul public de televiziune irlandez RTE.
Negocierile continuă asupra manierei de a preveni revenirea la o „frontieră dură” între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, principalul punct de dezacord între Londra și Bruxelles.
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană susține să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, astfelfast încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală și în piața unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a țării.
„Orice lucru care dezbină comunitățile în Irlanda de Nord subminează Acordul din Vinerea Mare”, a adăugat șeful executivului irlandez.
În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabilește o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăște în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar și secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o țară terță.
Potrivit Comisiei Europene, țările membre ar trebui să se pregătească pentru două principale scenarii posibile. Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit și în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziție de 21 de luni.
Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziție și dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit și în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, s-a evocat deja un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau „situație-limită”.
Sursa: Agerpres