Premierul Ion Chicu îi amenință cu sancțiuni pe cei care nu își cumpără polița de asigurare medicală

  • 04 Aprilie 2020 19:38
Premierul Ion Chicu îi amenință cu sancțiuni pe cei care nu își cumpără polița de asigurare medicală

Premierul Ion Chicu îi amenință cu sancțiuni pe cei care nu dețin poliță de asigurare medicală. El a precizat că, prin decizia de vineri, 3 aprilie, a Comisiei pentru Situații Excepționale, nu a fost anulată obligativitatea deținerii primei de asigurare medicală pentru migranții care revin acasă pe cale aeriană.

Aceștia vor putea fi admiși la bordul avioanelor de pe cursele charter organizate de autorități și fără a fi asigurați medical în R. Moldova, dar vor semna o declarație pe proprie răspundere prin care se vor obliga să cumpere polița în decurs de 72 de ore. Astfel, va fi aplicată aceeași măsură ca și pentru cei care intră în R. Moldova pe cale terestră.

”Unii actori politici s-au grăbit să-și atribuie meritele pentru pseudo-scutirea cetățenilor de a procura polița. Ca de obicei, este un fals. Toți cetățenii R. Moldova, indiferent de starea de urgență, sunt obligați să procure polița de asigurare medicală până la 31 martie. În cazul când nu o fac, intră în vigoare articolele 30 și 31 ale Legii cu privire la asigurările medicale, cu penalitățile respective. Nimeni nu a anulat obligativitatea posesiei poliței medicale”, a declarat Ion Chicu. Prevederile menționate de premier impun penalizări de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.

Prim-ministrul a mai atenționat că cetățenii care revin de peste hotare și care nu vor cumpăra polița, în valoare fixă de 4056 de lei, nu vor putea beneficia de ajutorul de șomaj de 2775 de lei pe lună, instituit de Comisia pentru Situații de Excepționale pentru perioada stării de urgență. De asemenea, ei vor trebui să achite pentru toate serviciile medicale, dar nu și în cazul în care sunt infectați cu noul coronavirus.

”În cazul când persoana este depistată cu coronavirus, sistemul medical al R. Moldova, bineînțeles, că îl va îngriji, îl va trata. Dar instituțiile statului vor asigura ca fiecare cetățean să procure această poliță medicală”, a punctat premierul Ion Chicu. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău