Premierul Dorin Recean anunță că salariul medicilor se majorează până la aproape 20 000 de lei. „După sporul pentru sănătate anunț și sporul pentru educație”

  • 25 Septembrie 2023 13:24
Premierul Dorin Recean anunță că salariul medicilor se majorează până la aproape 20 000 de lei. „După sporul pentru sănătate anunț și sporul pentru educație”

Premierul, Dorin Recean, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, lansarea unui program de sprijin guvernamental „Spor pentru Moldova”, în valoare de 1,3 miliarde de lei, de care va beneficia peste 170 de mii de cetățeni. Alte peste 350 milioane de lei urmează a fi alocați pentru acoperirea cheltuielilor energetice în școli, grădinițe, spitale și alte instituții de stat. De asemenea urmează a fi majorate salariile medicilor și lucrătorilor din domeniul culturii, iar cei din educație și angajații ministerelor de forță vor primi indemnizații unice de până la 5 mii de lei, transmite Radio Chișinău

Potrivit șefului Cabinetului de Miniștri, programul țintește susținerea mai multor categorii sociale și a fost posibil de realizat după ce autoritățile, cu suportul partenerilor internaționali, au identificat surse financiare suplimentare.

Astfel peste 48.000 de medici și asistenții medicali ar urma să primească salarii cu 15% mai mari. Urmează a fi alocate și sporuri salariale unice pentru persoanele care activează în domeniul educației, a menționat Dorin Recean.          

„Astfel, salariul unui medic va crește de la 17. 344 de lei la 19. 945 de lei. După sporul pentru sănătate anunț și sporul pentru educație. Pentru toți profesorii din toate instituțiile de învățământ vom oferi o plată unică de 5.000 de lei la absolut toate cadrele didactice este vorba despre 66 de mii de persoane, în plus peste 35 de mii de persoane, mă refer la cadrele non-didactice vor primi  un spor unic de 3.000 de lei. Astfel, peste 100 de mii de persoane vor beneficia de sporul pentru educație”, a spus Dorin Recean.

La fel, peste 10.000 de angajați din structurile de forță și intervenție vor beneficia de sporuri unice în valoare de 5.000 de lei.

Creșteri salariale de 25% vor fi operate și în domeniul culturii, a mai declarat premierul.

Astfel, peste 10 mii de angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Poliției și Carabinierii vor primi un spor unic de 5 mii de lei. Vom avea o susținere și pentru oamenii de teatru. Toate instituțiile culturale din subordinea ministerului culturii vor avea o creștere salarială medie de 25%. De asemenea, vom aloca un spor și pentru drumuri europene, ceea ce înseamnă plus 100 de milioane de lei suplimentari pentru reparația și întreținerea drumurilor. Totodată, vom avea și un spor pentru agricultură”, a spus Dorin Recean.    

Dorin Recean a anunțat că urmează a fi sprijiniți și fermierii, fără a numi însă sume exacte. De asemenea, ar fi fost identificați suplimentar circa 100 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, alte 300 de milioane de lei urmând a fi alocate pentru dezvoltare regională.

Rectificările bugetare urmează a fi înaintate Parlamentului pentru aprobare săptămâna viitoare, a mai menționat șeful Cabinetului de Miniștri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău