Premierul Maia Sandu a cerut, la întâlnirea cu David Hale, sprijinul SUA în lupta cu corupția, spălarea banilor și contrabanda

  • 13 Iulie 21:53
Premierul Maia Sandu a cerut, la întâlnirea cu David Hale, sprijinul SUA în lupta cu corupția, spălarea banilor și contrabanda

Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de sprijinul Statelor Unite în lupta împotriva corupției și spălări banilor, împotriva contrabandei la nivel regional și a monopolurilor, a  declarat premierul Maia Sandu după o întrevedere cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, David Hale, aflat în vizită la Chișinău.

Maia Sandu a declarat la o conferință de presă comună cu oficialul american că spre deosebire de precedentele guvernări, actualul Guvern are voință politică pentru a opri aceste fărădelegi și scheme ilegale.

Statele Unite au fost si rămân un partener strategic al R. Moldova în eforturile noastre   de a deveni o țară liberă și democratică. SUA continuă să transfere în Moldova cele mai bune practici democratice de guvernare eficientă, de anticorupție. SUA au construit drumuri, au implementat proiecte de infrastructură, au acordat susținere crucială R. Moldova. Din păcate, țara noastră nu a reușit să profite din plin de această susținere și expertiză. De exemplu, SUA au creat în R. Moldova un sistem de distribuire aleatorie a cauzelor judiciare pentru a reduce semnificativ corupția în justiție Acest sistem a fost folosit însă cu rea voință, fiind continuate practicile ilegale”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, David Hale a declarat că SUA își reafirmă sprijinul lor puternic pentru o Moldovă democratică, ancorată ferm în spațiul european și securizată în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.  

Oficialul american a îndemnat autoritățile să implementeze reforme constructive în beneficiul cetățenilor care să poată profita de pe urma creșterii economice și a integrării europene.

Mi-am exprimat suportul puternic pentru ca guvernul să-și centreze activitatea pe lupta împotriva corupției, a spălării banilor, pe reformele judiciare și bancare, securitatea energetică și independența mass-media. Și suntem gata să oferim suportul nostru în acest sens”, a spus oficialul american.

Vizita lui David Hale la Chișinău face parte dintr-un turneu al oficialului american care, în afară de Rep. Moldova, mai cuprinde Finlanda, Estonia, Republica Cehă și Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
6,82 °C
cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1 m/s
Mon
14 °C
Tue
15 °C
Wed
15 °C
Thu
15 °C
Fri
13 °C

Curs oficial BNM 23 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4600 -0.0600
USD 17.6228 -0.0168
RON 4.1020 -0.0146
UAH 0.7218 0.0040
RUB 0.2762 0.0011
Arhivă Radio Chișinău