Premieră în știință: savanții au reușit să modifice genetic un embrion uman

  • 31 Iulie 2017 09:18
Premieră în știință: savanții au reușit să modifice genetic un embrion uman

Cercetătorii din Portland, Oregon, au reușit, în premieră în Statele Unite, să editeze genetic embrionul uman, folosind tehnica genetică revoluționară numită CRISPR, reprezentând un pas important în nașterea primilor oameni modificați genetic.

Tehnologia CRISPR are capacitatea de a modifica ADN-ul și poate șterge genele defectuoase, care aduc cu sine bolile ereditare sau genetice. Astfel, CRISPR îmbunătățește funcțiile biologice sau chiar poate modifica genele pentru a crea o nouă clasă de oameni, scrie Futurism.

Conform MIT, studiul a fost condus de Shoukhrat Mitalipov, cercetător la Oregon Health and Science University. Deși detaliile sunt încă puține, sursele precizează că proiectul a implicat modificarea ADN-ului în embrionii cu o singură celulă. Mai mult decât atât, se crede că Mitalipov a doborât recordul în două situații: în numărul de embrioni folosiți în experimente și este primul cercetător care a demonstrat că este posibil să corectezi genele defectuoase într-o manieră sigură și eficientă.

Acest studiu este foarte important, pentru că deși a apărut de mai mulți ani, CRISPR este încă o unealtă nouă - care poate aduce consecințe nedorite. Așa cum a arătat o lucrare recentă publicată în Nature Methods, CRISPR-Cas9 poate duce la mutații neintenționate. Totuși, rezultatele acestui studiu au fost puse la îndoială de alți cercetători.

Important de menționat este și că niciunul dintre embrioni nu a fost lăsat să se dezvolte mai mult de câteva zile, iar echipa nu a avut nicio intenție să le planteze în pântece. Acest lucru se datorează legislației și nu tehnologiei. În Statele Unite, toate eforturile de a crea un om modificat genetic au fost respinse de Congres, interzicând orice experiment similar.

Totuși, potențialul tehnicii este imens - poate duce la elaborarea unui nou tratament împotriva cancerului și chiar poate înlocui antibioticele, creând o imunitate genetică la diferite bacterii și virusuri.

Sursa: Descopera.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău