Premieră | Carne provenită din celulele unei pene de găină, fără ca pasărea să fie sacrificată

  • 17 Octombrie 2018 18:59
Premieră | Carne provenită din celulele unei pene de găină, fără ca pasărea să fie sacrificată

O firmă americană a reușit să producă în laborator carne provenită din celulele prelevate din pana unei găini, fără ca pasărea să fie sacrificată. Invenția vine în contextul în care creșterea animalelor este considerată de Națiunile Unite drept una dintre principalele cauze pentru încălzirea globală și poluarea apei și a aerului.

Așadar, multe companii testează obținerea cărnii astfel încât să se limiteze impactul asupra mediului. Anual, 70 de miliarde de animale sunt sacrificate pentru necesarul de proteine al omenirii. Iar înmulțirea populației globale riscă să producă o criză de proporții a hranei în viitorul nu foarte îndepărtat.

Thomas Elliot Bowman, cercetător: Unul dintre lucrurile uimitoare pe care le facem aici, la Just, este cultivarea cărnii. Producem carne animală fără să omorâm animalul. E chiar gustos! Are gust de pui!

Carnea nu este comercializată în prezent, se află încă în proces de cercetare, însă conducerea companiei a anunțat că acest tip de carne obținută în laborator va apărea în anumite restaurante spre sfârșitul anului.

James Cook, jurnalist BBC: Ceva din textura nu e chiar la fel cu ceea ce știam, deși gustul e extrem de apropiat. Impresia pe care o lasă în gură e puțin diferită.

Cercetătorii de la compania americană spun că sunt axați pe ideea de a produce eficient carne fără ca animalele să sufere sau să fie sacrificate. Consumatorii din Statele Unite tind să scadă ponderea cărnii în alimentația lor. Cu toate acestea, în 2018, este estimat un consum de 100 de kg de carne, pe cap de locuitor .

Thomas Elliot Bowman, cercetător: Așadar, trebuie să fim capabili să creăm acest produs repede, ieftin și să replicăm texturile.

Producerea cantității necesare de carne pentru obținerea unei bucăți de pui pregătit în crustă de pesmet, de exemplu, durează două zile. Procesul implică folosirea unei proteine care stimulează diviziunea celulară într-un mic bioreactor. Carnea nu este modificată genetic și nu necesită antibiotice în timpul cultivării în laborator, după cum susțin cercetătorii companiei.

sursa: digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău