Precizările Termoelectrica cu privire la facturile la încălzire pentru luna februarie

  • 12 Martie 2020 10:23
Precizările Termoelectrica cu privire la facturile la încălzire pentru luna februarie

SA „Termoelectrica” precizează că temperatura agentului termic livrat către consumatorii finali este reglat la sursele de producere, în funcție de temperatura aerului exterior, conform unui grafic aprobat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Precizarea vine în contextul apariției unor informații în spațiul public referitor la faptul că facturile la încălzire pentru luna februarie ar fi prea mari sau chiar egale cu cele din luna ianuarie, transmite IPN.

Furnizorul monitorizează zilnic evoluția temperaturii aerului exterior. În cazul în care temperatura crește, temperatura agentului termic furnizat în rețea este diminuată, iar corecția are loc o dată la 24 ore, astfel încât să fie menținut confortul termic în apartamente. Conform Contractului de furnizare a energiei termice, Termoelectrica livrează energie termică pentru încălzire și apă caldă până la branșamentul clădirii, acolo unde este instalat contorul de evidență a consumului pentru energie termică.

În toate blocurile locative sunt instalate astfel de contoare moderne, dotate cu arhivă electronică, care înregistrează consumurile zilnice și lunare, având o memorie de doi ani. Fiecare consumator, prin intermediul reprezentantului său, a gestionarului fondului locativ, are acces la citirea datelor și monitorizarea zilnică a consumurilor.

Termoelectrica menționează că a întreprins un șir de măsuri, care au permis identificarea blocurilor locative cu consum mărit de energie termică și, în comun cu gestionarii fondului locativ, a fost reglat debitul de agent termic livrat în sistemul intra bloc. Astfel, s-au format grupe de intervenție operativă pentru limitarea debitelor de agent termic la blocurile locative, pentru optimizarea consumurilor.

Totodată, a fost elaborat și pus în funcțiune un nou sistem de monitorizare a consumurilor de agent termic, care permite identificarea și intervenția operativă în cazurile blocurilor locative cu un consum mărit. Ca rezultat al acțiunilor întreprinse și implicării active a tuturor factorilor vizați, majoritatea consumatorilor au primit, pentru luna februarie, facturi cu mult mai mici față de luna ianuarie.

Astfel, 747 de blocuri locative au primit facturi mai mici în medie cu 20-25%, față de luna ianuarie, 1151 de blocuri locative – cu 25-30% mai mici, 1531 de blocuri locative – cu 30-40% mai mici, în timp ce alte 81 de blocuri au înregistrat reduceri la facturi cu 40-50%. Suplimentar, informăm că asupra consumului de energie termică pentru încălzirea blocurilor locative influențează mai mulți factori. Este vorba despre starea izolației termice a componentelor sistemului de încălzire intra bloc, izolația termică clădirii, precum și modificările sistemului de încălzire intra bloc.

Anume din aceste motive facturile variază de la un bloc la altul, existând situații când două apartamente similare, dar din blocuri diferite, vor avea facturi diferite, în dependență de factorii enunțați mai sus. Totodată, compania precizează faptul că, nu există consumatori care au o reducere mai mică de 20% la factură pentru luna februarie, majoritatea consumatorilor au primit o factură mai mică cu circa 25%-30%, media fiind de 28,86%.

Alți factori care au influențat un consum mai mic de energie termică reprezintă perioada de facturare, care pentru luna februarie curent a fost de 27,7 zile, în timp ce în luna ianuarie curent a fost de 33,7 zile. Temperatura exterioară, în medie, a fost cu 2,9 grade Celsius mai ridicată față de luna ianuarie.


Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău