Precizările Procuraturii Anticorupție referitoare la perchezițiile efectuate la PSRM. „Deputaților PSRM nu le-au fost limitată libertatea de a se prezenta la ședința Parlamentului”

  • 11 Noiembrie 17:38
Precizările Procuraturii Anticorupție referitoare la perchezițiile efectuate la PSRM. „Deputaților PSRM nu le-au fost limitată libertatea de a se prezenta la ședința Parlamentului”

Procuratura Anticorupție informează că, astăzi, au fost efectuate percheziții în cadrul cauzei penale privind investigarea săvârșirii infracțiunilor de acceptare a finanțării partidului politic ,,Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” din partea unei organizații criminale și din exteriorul Republicii Moldova, falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM, falsificarea de documente oficiale și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 
„Toate aceste infracțiuni fiind săvârșite de către un grup criminal organizat în perioada anilor 2018-2020, cauză penală în care este învinuit și inculpat ex-Președintele RM, Igor Dodon.
 
Necesitatea autorizării și efectuării percheziției a fost determinată de faptul că, anterior Procuratura Anticorupție a dispus ridicarea prin ordonanță a obiectelor pertinente cauzei penale, însă reprezentatul PSRM a negat existența documentelor.
 
Ulterior, fiind audiat un martor a confirmat faptul că în activitatea organelor PSRM se întocmeau asemenea acte, motiv din care obținerea lor sau altor documente și obiecte care indică asupra faptului că au fost întocmite aceste documente puteau fi administrate doar prin efectuarea percheziției.
 
Perchezițiile nu au fost efectuate în birourile membrilor PSRM cu statut de deputat în Parlament.
 
Ca urmare a efectuării percheziției au fost ridicate: documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale care urmează a fi apreciate în coroborare cu toate probele.
 
Menționăm că, nu s-a constatat temeiuri prevăzute de lege pentru a fi reținute persoane. Deputaților PSRM nu le-au fost limitată libertatea de a se prezenta la ședința Parlamentului din 11.11.2022”, se arată în comunicatil Procuraturii Anticorupțiw.
 
Într-o conferință de presă, deputatul PSRM Grigore Novac a calificat perchezițiile drept „acțiuni de intimidare politică” și a condamnat orice formă de persecutare a opoziției.
 
Amintim că fostul prim-ministru Zinaida Greceanîi are statut de învinuit în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM, în care era cercetat și ex-președintele Igor Dodon.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
1
Fri
2
Sat
2
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău