PR pe timp de pandemie în Chișinău și milioane, alocate fără licitație, pentru o firmă „de-a casei” (INVESTIGATII.MD)

  • 05 Iulie 2020 11:04
PR pe timp de pandemie în Chișinău și milioane, alocate fără licitație, pentru o firmă „de-a casei” (INVESTIGATII.MD)

La 22 aprilie curent, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, făcea poze pe fundalul câtorva unități de tehnică și anunța cu mult fast că a dat start lucrărilor de renovare a aleii pietonale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. După ce a plecat edilul, a fost retrasă și tehnica care a săpat câteva șanțuri la intersecția cu strada Petru Zadnipru, iar subdiviziunile Primăriei au rămas să se descurce cu licitațiile pentru desemnarea companiei care se va ocupa de reabilitarea aleii. „Din prea mare grabă”, autoritățile Capitalei așa și nu au organizat o licitație pentru identificarea agentului economic care va efectua lucrările. Întreprinderea municipală Exdrupo a fost desemnată „din oficiu” să reconstruiască aleea pietonală de pe Bulevardul Mircea cel Bătrân, scrie INVESTIGATII.MD.

Promisiunea și argumentele de 4,7 milioane ale lui Ceban

La data de 26 martie, Ion Ceban a emis o dispoziție prin care declară Pretura sectorului Ciocana beneficiară a reabilitării aleii pietonale de pe bd. Mircea cel Bătrân și îi dă undă verde pretorului de la Ciocana, Sinilga Școlnic, să înceapă procedurile de licitație pentru demararea lucrărilor, potrivit sursei citate.

În documentul semnat de Ceban se arată că urmează a fi reabilitat întreg tronsonul de la strada Alecu Russo până la strada Ion Dumeniuc. După reparație, pe alee urmează să fie instalate 130 de bănci, 180 de coșuri pentru gunoi, șase terenuri de joacă pentru copii și două terenuri pentru sport.

Antreprenor desemnat în afara licitației

Lucrările de reparație a aleii pietonale urmează a fi efectuate de către Întreprinderea municipală Regia Exdrupo. Agentul economic a fost desemnat din oficiu, fără să fie organizată o licitație. Calculele estimative arată că pentru reparația trotuarelor și instalarea bordurilor vor fi cheltuite în jur de 2,2 milioane de lei din cele 4,7 milioane promise de Ceban pentru amenajarea și modernizarea aleii.

Efectuarea lucrărilor de reabilitare a aleii pietonale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân este confirmată de portalul oficial al Preturii Ciocana.

Ce spun autoritățile

Sinilga Școlnic ne-a declarat la telefon că nu știe care este antreprenorul care va efectua lucrările de reparație. „Abia a fost desemnat câștigătorul licitației pentru proiectare. Vedem, dacă nu vor fi contestații, atunci vom organiza și o licitație pentru a desemna agentul economic care va efectua lucrările”.

Sinilga Școlnic ne-a dat asigurări că aleea pietonală de pe bulevardul Mircea cel Bătrân va fi una modernă, iar banii publici, cheltuiți corespunzător. Întrebată de ce a fost nevoie de o nouă amenajare a aleii, dacă aceasta a fost reparată în 2017, șefa de la Pretura sectorului Ciocana a spus că atunci a fost reparat tronsonul cuprins între străzile Alecu Ruso și Petru Zadnipru, iar acum urmează să fie reabilitat tronsonul de la Petru Zadnipru până la strada Ion Dumeniuc. Întrebată de ce în anunțul licitației privind proiectarea aleii este prevăzută și porțiunea care începe de la strada Alecu Russo, funcționara ne-a răspuns că este prevăzută includerea unor elemente noi, cum ar fi iluminarea și instalarea cișmelelor.

Ulterior, șefa de la Pretura sectorului Ciocana a venit cu precizări în scris: „Prin prezenta, Vă informăm că până a începe lucrările de reabilitare a aleei bulevardului Mircea cel Bătrân, urmează să fie elaborat proiectul de amenajare și modernizare a acesteia. În acest scop, de către Grupul de lucru pentru achiziții publice al Preturii sectorului Ciocana a fost organizată licitația publică și ca rezultat a fost desemnat câștigătorul - IMP Chișinăuproiect, prezentând oferta de 289.600 de lei, cu TVA. Operatorul economic SA Intexnauca, participant la licitația publică respectivă (oferta căreia a fost respinsă, din cauza că a oferit cel mai mare preț și că anterior nu a elaborat proiecte similare, a depus la 29 aprilie 2020 contestație asupra deciziei Grupului de lucru pentru achiziții publice la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, care urmează să se pronunțe asupra contestației în termen de 20 de zile lucrătoare. Totodată, Vă comunic că, lucrările de schimbare a bordurii și învelișului asfaltic sunt efectuate de către întreprinderea municipală Regia Exdrupo”.

Ion Ceban a refuzat să ne răspundă la întrebări și ne-a sugerat să ne adresăm la serviciul de presă.

Natalia Ixari, ofițerul de presă al Primăriei Chișinău, ne-a declarat că este vorba doar de reparația unui trotuar, iar Regia Exdrupo asigură efectuarea lucrărilor în domeniul construcției, reparației și exploatării infrastructurii drumurilor, din care cauză nu s-a recurs la licitație.

Ce spun experții

Veronica Herța, consilieră PL, fosta șefă a Direcției Finanțe a Primăriei Chișinău, consideră că Ion Ceban folosește ilegal resursele bugetare pentru a face imagine Partidului Socialiștilor înainte de campania electorală pentru alegerile prezidențiale. „Dacă la nivelul Bugetului de Stat ca rezultat al impactului pandemiei veniturile deja au fost micșorate cu 14,3%, la nivel de municipalitate lucrurile nu stau mai bine. O estimare pe care am făcut-o anterior arată că la nivel de municipiu, în varianta optimistă deficitul real fără sursă de acoperire, în caz că nu sunt oprite investițiile neprioritare, va fi de peste jumătate de miliard de lei. Deci, toate cheltuielile neprioritare trebuie oprite, chiar dacă pentru unii acest an este unul electoral.

La 1 aprilie, primarul general interzicea, pe toată perioada stării de urgenta, inițierea achizițiilor publice în scopul procurării bunurilor sau prestării de servicii pentru toate entitățile contractante din cadrul Primăriei Chișinău. În aprilie, contrar declarației primarului, Direcția Locativ Comunală anuntă licitația pentru „Mobilier urban și de joacă (inclusiv montarea) pe aleea Mircea cel Bătrân”. La 22 aprilie, deja Ceban, contrar propriilor declarații, anunță că „azi încep lucrările de renovare a aleii bd Mircea cel Bătrân”. Din care considerente primarul Ceban anunță public pe 22 aprilie că „de azi încep lucrările de amenajare”, în condiția în care nici Proiectarea lucrărilor de amenajare nu era începută, ba mai mult, la acea dată nu se cunoștea nici cine urmează să facă Proiectarea? În condiția în care nu există Proiectul de amenajare, cum este posibilă anunțarea licitației pentru Mobilier urban, fiind precizate chiar și descrierile tehnice ale elementelor, adică deja se știa deja cum vor arăta acele 130 de bănci cu spătar, 180 de coșuri de gunoi, șase terenuri de joacă și două echipamente de fitness? Cum se explică că până la sfârșit a fost desemnată ca fiind câștigătoare la licitația ce ține de proiectare compania care a dat un preț cu cca 40 de mii mai mare decât o altă companie cu o experiență destul de bogată? În concluzie putem constata faptul că PSRM a folosit ilegal bugetul municipal pentru a câștiga primăria Chișinău, iar acum, prin reprezentantul său Ion Ceban, continuă folosirea la maximum a bugetului municipal pentru pregătirile către alegerile din toamnă”, a argumentat Veronica Herța.

Maria Covalciuc, directoare la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), consideră că autoritatea locală a admis mai multe încălcări, inclusiv la transparența achizițiilor. „Decizia Primăriei mun. Chișinău de a reamenaja și moderniza unele zone ale orașului este binevenită, dar trebuie să ne asigurăm că bugetul public va fi utilizat eficient în acest caz, mai ales, ținând cont de contextul actual. Astfel, decizia Primăriei Chișinău de a interzice, pe perioada stării de urgență, inițierea achizițiilor publice ce nu sunt destinate prevenirii și combaterii COVID-19 și anunțarea, de către DGLCA, a procedurii privind achiziționarea mobilierului, cu prețuri estimative destul de mari pentru acele bănci cu spătar sau coșuri de gunoi, este, cel puțin, controversată. Unul dintre principiile achizițiilor publice este utilizarea eficientă a banilor publici, deci trebuie să urmărim atent ce fel de bunuri vor fi achiziționate și instalate.

În ceea ce privește procedura de achiziționare a serviciilor de proiectare, autoritatea contractantă are posibilitatea să publice decizia de atribuire în sistemul MTender, așa încât să fie accesibile informațiile cu privire la motivele descalificării unor ofertanți. Criteriul de atribuire ales a fost cel mai bun raport calitate-preț, deci este imperativă transparentizarea informației cu privire la felul cum au fost evaluate ofertele și cum a fost acordat punctajul fiecărui participant. Mențiuni precum „Ofertantul nu corespunde capacității tehnice și/sau profesionale” nu sunt suficiente. Ne referim totuși la cheltuieli din bugetul public și informație care, la fel, trebuie să fie publică”, a precizat experta.

Cât privește desemnarea Regiei Exdrupo pentru efectuarea lucrărilor, un alt expert, Andrei Rogac, consultant juridic la BERD, susține că autoritatea contractantă trebuia să-și argumenteze decizia: „Pentru ca Primăria să aibă dreptul să delege direct lucrări către Exdrupo e nevoie ca aceasta să efectueze lucrări în proporție de 80 la sută doar pentru Chișinău. Acest lucru nu este specificat în legislația națională. Dar este stipulat în Acordul de Asociere RM-UE și această regulă trebuie să fie respectată de către autoritatea publică locală. Problema e ca nu prea putem afla dacă sunt sau nu 80% din lucrările Exdrupo doar pentru Chișinău. Autoritatea contractantă trebuie să-și argumenteze decizia. Cu așa abordare, Primăria Chișinău poate da toate lucrările către Exdrupo, fără să mai facă licitații.

 Citiți INTEGRAL materialul pe INVESTIGATII.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău