POVESTEA unei familii de refugiați ucraineni care a ajuns în România (FOTO)

  • 04 Septembrie 2015 14:02
POVESTEA unei familii de refugiați ucraineni care a ajuns în România (FOTO)

O familie cu șapte copii din zona Luhansk din Ucraina, care de peste un an s-a refugiat după ce locuința le-a fost distrusă de bombardamente, a fost primită, joi, de către autoritățile din județul Bistrița-Năsăud, România, informează Agerpres.

Andrej Tuchalin (42 ani), de meserie inginer, și Swetlana Tuchalina (39 ani), psiholog, alături de șase dintre cei șapte copii, cu vârste cuprinse între doi și 20 de ani, au ajuns joi după-masă în comuna Măgura Ilvei, după un drum de 17 ore, pentru a-și lua în primire casa pe care un locuitor din comuna Măgura Ilvei, Emilian Horga, a pus-o la dispoziția asociației „Vasile Voiculescu”, care derulează un proiect de sprijinire a refugiaților din Ucraina.




Familia a fost așteptată de către ministrul-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, și președintele asociației „Vasile Voiculescu”, Leonidas Pop.

Primele cadouri primite de familie au fost un buchet de flori pentru mamă din partea primarului comunei, o icoană cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus din partea președintelui Consiliului Județean și… cheia de la casă, din partea președintelui asociației care s-a ocupat de venirea lor în România.



Mama și tatăl au ținut să le mulțumească celor prezenți pentru căldura sufletească cu care i-au întâmpinat și s-au declarat impresionați de frumusețea zonei în care urmează să locuiască, copiii fiind cei mai încântați să vadă muntele de la geamurile noii lor case.

„Ceea ce se întâmplă în această frumoasă comună de munte e o chestie de pionierat. Este pentru prima dată când în județul Bistrița-Năsăud vine un grup de cetățeni pentru o perioadă mai îndelungată, lucru care vă face onoare. E o chestie de pionierat și este foarte nobil și benefic, în situația de criză în care noi ne aflăm„, a afirmat reprezentantul Ambasadei Ucrainei.

La rândul său, președintele CJ Bistrița-Năsăud a spus că mai mulți primari din județ și-au arătat disponibilitatea de a identifica locuințe pentru eventuali noi refugiați care vor dori să se stabilească în județ pentru o perioadă mai lungă de timp.




Radu Moldovan a adăugat că, începând de luni, 7 septembrie, timp de o săptămână, un grup de peste 50 de ucrainieni va petrece o săptămână la Centrul misionar pentru tineret din stațiunea Sângeorz-Băi, în cadrul unei tabere organizate în parteneriat cu Mitropolia Clujului.

Primarul comunei Măgura Ilvei s-a arătat, de asemenea, dispus să mai ofere cazare pentru alte familii de refugiați, fiind identificate încă cinci locuințe care ar putea fi puse la dispoziția acestora.

De altfel, în casa în care va locui familia Tuchalin va ajunge, în curând, și o mamă cu cei șase copii ai ei.

Coordonatorul proiectului de ajutorare a refugiaților din Ucraina, Leonidas Pop, speră ca până la Crăciun să aducă la Măgura Ilvei în jur de 10-15 familii și chiar a convins o învățătoare din județul Maramureș, vorbitoare de limba ucraineană, să vină în Bistrița-Năsăud pentru a-i învăța pe copiii refugiaților limba română, astfel încât integrarea lor să se facă cât mai repede.

Tot pentru ca integrarea familiei Tuchalin să fie cât mai ușoară, tatălui i s-a oferit deja un loc de muncă la o importantă firmă de prelucrare a lemnului din județul Bistrița-Năsăud, care a ajutat, de altfel, la reabilitarea locuinței.


Casa pregătită pentru refugiații din Ucraina a fost amenajată și cu ajutorul unor voluntari din Iași, dar și al localnicilor.

Potrivit reprezentantului Ambasadei Ucrainei în România, Teofil Rendiuk, din zonele de conflict Donețk și Luhansk au plecat în jur de trei milioane de civili, dintre care jumătate s-au refugiat în alte localități din Ucraina.

Sursa FOTO: Radiocluj.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău