Povestea din spatele discursului „de senzație”, rostit în limba română, al lui Donald Tusk

  • 11 Ianuarie 2019 15:52
Povestea din spatele discursului „de senzație”, rostit în limba română, al lui Donald Tusk

Traducătorul discursului președintelui Consiliuluii European, Donald Tusk, în limba română, este Dan Mărășescu, șeful unității de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului UE.

Acesta a spus, pentru MEDIAFAX, cum a ajuns Tusk să susțină perfect un discurs în românește.

”Traducerea nu a fost esențială, dar e de mare impact faptul că a vorbit în limba română. Lucrăm și pentru președintele Tusk și pentru Președinția română, pe legislație și pe declarații politice. Am lucrat cu unii colegi din cabinetul președintelui Tusk. Discursul și l-a scris singur dl. Tusk, inițial în poloneză, apoi a fost tradus în engleză, iar pe acea variantă am lucrat eu, împreună cu un asistent al său, și cu o colegă româncă, cu care ne-am sfătuit la soluțiile lingvistice", a declarat Dan Mărășescu, șeful unității de traducere în limba română al secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene. 

Acesta a explicat și cum a ajuns Donald Tusk să pronunțe cuvintele în limba română, fără probleme.

"Am și făcut o înregistrare audio a discursului, ca să îl ajute. L-am ajutat la scris anii, cum a fost 1986, pe care i-am scris cu cuvinte. Noi, traducătorii, am fost impresionați de faptul că este foarte talentat la astfel de lucruri, știe ce este ț, ă și ș. Am lucrat câteva ore la traducere, au mai fost modificări pe parcurs. Ne bucurăm că am putut contribui la ceva ce a devenit foarte important pentru români, am fost total surprinși de efectul pozitiv al discursului, ne dă o satisfacție a muncii”, a spus Mărășescu.

Discursul președintelui Consiliului UE, în limba română, a fost aplaudat îndelung la ceremonia de deschidere a președinției Consiliului UE, care a avut loc joi seara la Ateneul Român.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău