Posturile ilegale din Zona de Securitate și blocurile de beton, amplasate anul trecut de forțele transnistrene, nu au fost înlăturate (Revista presei)

  • 09 Februarie 2023 09:47
Posturile ilegale din Zona de Securitate și blocurile de beton, amplasate anul trecut de forțele transnistrene, nu au fost înlăturate (Revista presei)

Posturile ilegale din Zona de Securitate și blocurile de beton, amplasate anul trecut de forțele transnistrene, nu au fost înlăturate, scrie portalul Zonadesecuritate.md. Regimul de la Tiraspol anunța săptămâna trecută că a eliminat mai multe posturi ilegale din blocuri de beton și saci cu nisip, la care stau non-stop oameni înarmați.

Reporterii Zonei de Securitate au fost la unele din adrese anunțate să verifice dacă într-adevăr nu mai sunt aceste blocuri. În realitate, scrie publicația, majoritatea posturilor sunt pe loc, unele doar mutate de pe carosabil pe acostament. Posturile au provocat un blocaj în activitatea Comisiei Unificate de Control pe motiv că delegația Chișinăului în comisie solicită eliminarea fortificațiilor și a oamenilor înarmați. Delegația transnistreană care s-a opus în tot acest timp înlăturării acestora a blufat doar și a anunțat că situația fost depășită, iar blocurile de beton ar fi fost îndepărtate de pe carosabil în 19 puncte situate pe principalele căi de transport. Anunțul a fost făcut cu speranța că ședințele vor fi deblocate. Șeful delegației Republicii Moldova în Comisie, Alexandru Flenchea, a declarat într-un comentariu pentru redacția Zona de Securitate că într-adevăr partea transnistreană a informat comisia despre aceste modificări, ele însă nu vor schimba situația pentru că delegația Republicii Moldova în continuare cere eliminarea lor, împreună cu  personalul înarmat ce se află pe perimetru, iar modificarea fortificațiilor nu e suficientă.

„Înghesuială” la funcțiile de procuror. Zece adjuncți vor fi numiți la procuraturile-cheie din capitală – un subiect urmărit de portalul Anticorupție. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să examineze în ședința de astăzi ordinul procurorului general interimar, Ion Munteanu, cu privire la asigurarea interimatului funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și va anunța rezultatele concursului pentru poziția de adjuncți în procuraturile din Chișinău. Totodată, vor fi numiți în funcții șapte procurori, în diferite raioane. Și la Chișinău, CSP urmează să învestească în funcții de conducere mai mulți procurori, după ce a desfășurat concursuri în acest sens.

Ziarul de Gardă informează că au fost publicate alte două decizii motivate privind nepromovarea evaluării integrității a doi judecători, candidați la funcții în CSM. Magistrații Stanislav Sorbalo și Natalia Clevadî, candidați la funcții în CSM, au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting privind nepromovarea evaluării integrității. Potrivit deciziilor motivate, Comisia a constatat că cei doi magistrați nu întrunesc criteriile de integritate etică sau/și criteriile de integritate financiară, deoarece au fost constatate dubii serioase în acest sens.

Moldova exploatează la maximum șansa aderării la UE, titrează DW, în contextul reuniunii de săptămâna aceasta a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova de la Bruxelles. „Viitorul Moldovei și al cetățenilor ei este în Uniunea Europeană”, se arată în declarația comună adoptată la finalul celei de-a șaptea reuniuni. Concluziile reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova sunt extrem de relevante pentru drumul european al Moldovei, susține europarlamentarul român Dragoș Tudorache. „De acum încolo, discuțiile pe care le purtăm cu Moldova capătă din ce în ce mai multe valențe strategice și politice. Republica Moldova va face parte din Uniunea Europeană, iar pentru asta trebuie create cât mai multe puncte de convergență în domeniul energetic, piața comună, securitate și apărare, ținând cont mai ales de războiul pornit de Rusia în Ucraina”, susține Tudorache. „Reziliența Moldovei înseamnă reziliența Uniunii Europene”, a conchis el. La rândul său, președintele Delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan, a spus că va susține „orice măsură de creștere a sprijinului european, financiar și tehnic pentru Moldova, pentru că Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina pentru Uniunea Europeană, așa că tot ceea ce i se oferă Ucrainei trebuie să i se ofere și Republicii Moldova”. Consiliul de Asociere UE-Moldova a recunoscut mediul geopolitic complicat cauzat de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și cu această ocazie sprijinul total pentru următorul summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în Moldova pe 1 iunie 2023, scrie DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău