Poștașii și asistenții sociali, transformați în curieri electorali ai PDM (Revista presei)
-
24 Aprilie 2017 21:38
Revista presei din 24 aprilie
Primăria Capitalei constată pagube de zeci de milioane, ca urmare a ninsorilor abundente, notează Evenimentul Zilei. Astăzi, 24 aprilie 2017, a avut loc ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău. Responsabilii de la primărie au efectuat primele evaluări ale daunelor. S-a constatat că din cauza calamității s-au prăbușit circa 10 mii de arbori și 130 piloni . De asemenea, au fost rupte 1100 fire și 450 de cabluri. La Regia Transport Electric au fost cel puțin 100 de defecțiuni. În plus, au fost avariate circa 250 de automobile și mai multe clădiri. Ninsorile care au avut loc în perioada 20-21 aprilie curent au produs pagube de amploare în municipiu Chișinău. Conform primelor estimări preliminare pagubele din Capitală se situează între 50 și 70 milioane de lei.
Timpul publică un REPORTAJ SPECIAL de la cel mai mare cimitir din Europa. „Monumente de zeci de mii de euro, cavouri cu acoperișuri poleite cu aur, camere de supraveghere, străzi sau sectoare ca într-un oraș și răposați VIP, toate aceste lucruri caracterizează pe deplin cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală, cunoscut de mulți și drept „Doina” - datorită străzii pe care se află. Zilnic aici sunt înmormântate în medie 13 persoane, iar anual numărul se ridică la aproape 5000. Cimitirul „Sfântul Lazăr” este funcțional din anul 1964. În prezent, acesta se întinde pe o suprafață de 107 hectare. Aici sunt înmormântate 224 de mii de persoane, doar de când este dusă evidența la acest capitol - din anul 1978. Primii 14 ani nu figurează în calculele date și respectiv nu se știe exact câți oameni și-au găsit locul de veci în acest loc. Potrivit directorului cimitirului, Pavel Eni, din `64 până în `78, aici ar fi fost îngropați peste 60 de mii de răposați. Prin urmare, în total, pe teritoriul cimitirului, și-au găsit „liniștea” peste 300 de mii de persoane, ceea ce, conform conducerii, îl transformă în cel mai mare cimitir din Europa, după numărul oamenilor înmormântați. Din cifra totală, 5839 sunt înregistrați drept necunoscuți”, scrie Timpul.
Să se mute Dodon la Moscova – titrează aceeași publicație. Președintele Igor Dodon a anunțat că va participa la parada din Piața Roșie pe 9 mai, la Moscova. Va fi a treia oară de când președintele actual al Republicii Moldova întreprinde o vizită în Federația Rusă. Prin participarea sa la parada din Piața Roșie pe 9 mai, el demonstrează încă o dată că se închină Moscovei și o să îndeplinească poruncile ei. O să mai meargă în vizită la Putin cu alte sticle de vin din colecția sa, o să mai aștepte alte cinci ore ca să intre în birou la discuții, o să se mai pună în genunchi ascultător și o să se lase mângâiat. Și de câte ori o să „sune ” Moscova, de atâtea ori o să tragă el o fugă acolo. Îi recomandăm președintelui să se mute la Moscova, să nu se obosească de atâta drum. Dodon poate să onoreze sărbătorile Rusiei și poruncile lui Putin, întrucât a săturat poporul”, scrie Timpul.
„Stihia politică din Chișinău concurează cu stihia naturii, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Pe neprins de veste, când părea că adepții scrutinului uninominal au început să se epuizeze, să se repete, Dodon a ieșit la rampă cu o inițiativă de schimbare a sistemului electoral actual cu unul mixt… La o privire mai atentă însă, pozițiile lui Dodon și Plahotniuc nu diferă în mod esențial, ambii luptă pentru o schimbare radicală a sistemului electoral actual. Diferă doar gradul de schimbare… Dodon ar fi fost mai convingător în motivația sa pentru sistemul mixt, dacă dădea mai multe detalii cu privire la numărul de voturi de care dispune PD pentru a introduce uninominalul. După ce fracțiunile PL și PLDM au ocupat ferm poziții opuse, insistând asupra menținerii sistemului electoral proporțional, după ce Valeriu Ghilețchi a declarat că deputații din grupul „popularilor europeni” nu vor sprijini adoptarea sistemului electoral majoritar, PD nu are cum aduna numărul suficient de voturi, decât dacă majorității parlamentare i se vor alătura o parte din deputații socialiști. De aceasta se teme Dodon, acesta să fie motivul adevărat al intervenției sale surprinzătoare? Perspectiva ruperii PSRM să-l fi alarmat, să-l fi speriat într-un hal fără de hal?” – se întreabă N. Negru în Ziarul Național.
„Poștașii și asistenții sociali, transformați în curieri electorali ai PDM: „pe cine vedeți – la toți câte o gazetă” – o investigație a portalului Report.md, care relevă că ÎS „Poșta Moldovei” distribuie gratuit, în majoritatea localităților din țară, ziarul „Moldova democrată” - publicație tipărită de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Poștașii și asistenții sociali merg de la poartă la poartă și împart câte o gazetă, așa cum li s-a ordonat de la raion. Ziarul are un tiraj de 700 000 de exemplare în limba română. Acesta este tipărit de PDM și promovează inițiativele legislative ale democraților și laudă acțiunile Guvernului”.