Posibila configurație a Guvernului Leancă 2
-
30 Ianuarie 2015 14:11
REVISTA PRESEI DIN 30 IANUARIE
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru crede că mai există posibilitatea de a se reveni la Acordul de constituire a Alianței Politice pentru o Moldovă Europeană, de a forma o majoritate parlamentară PLDM-PD-PL. Atâta timp cât nu a fost învestit un nou Guvern, se mai poate face un pas înapoi, se mai pot relua negocierile, scrie autorul. Iurie Leancă, desemnat să formeze Guvernul APME, își poate asuma inițiativa unei noi încercări de a-i convinge pe liberali să se alăture celorlalte două partide, nu înainte de a-i convinge pe Filat și Lupu să renunțe la alianța tacită cu PCRM, care nu este benefică integrării europene și relațiilor normale cu România.
Ediția de astăzi a Ziarului NAȚIONAL prezintă posibila configurație a Guvernului Leancă 2. În lista miniștrilor viitorului Executiv sunt nouă nume care nu au deținut aceste posturi în Guvernul Leancă 1.
Ziarul Național mai crede că majoritatea miniștrilor desemnați de Partidului Democrat (PD) care au ocupat funcții în Guvernul Leancă 1 își vor păstra, cel mai probabil, funcțiile și în Cabinetul de miniștri Leancă 2, dacă acesta va fi învestit săptămâna viitoare de către Parlament. Este vorba de miniștrii Monica Babuc, Pavel Filip, Marcel Răducan și Vasile Botnari. Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat majoritatea absolută a miniștrilor PD merită să rămână în funcții. Întrebat cine ar putea prelua funcția de ministru al Economiei, după ce Andrian Candu a devenit spicher, Dumitru Diacov a lăsat să se înțeleagă că va fi o persoană care activează deja în această instituție, dar nu a vrut să spună dacă e vorba Octavian Calmâc, actual viceministru al Economiei.
Indiferent de culorile noului guvern de la Chișinău, România trebuie deja să se îngrijoreze privind formulele parteneriatului de până acum cu Republica Moldova, scrie Timpul. Potrivit autorului Tudor Cojocariu, Bucureștiul trebuie să-și reevalueze modul în care sprijină Republica Moldova, să fie găsite mecanisme care să urmărească circulația fiecărui RON care vine din România și se cheltuiește în stânga Prutului, astfel încât resursele să ajungă la beneficiari.
Timpul revine la discursurile de ură și propaganda din „știrile” și emisiunile televiziunilor rusești difuzate pe teritoriul Republicii Moldova. Ziarul constată că din cauza acestor „televiziuni” și „buletine de știri” deja avem o parte de populație zombată, gata să iasă în stradă și să împuște toți „fasciștii” din jur. Ce mai așteaptă CCA-ul, apare întrebarea în Timpul.
Adevărul remarcă lipsa de reacție a clasei politice de la Chișinău față de războiul din Ucraina. Publicația subliniază că așa-numita „criză din Ucraina” este un război de anvergură care ne afectează și ne vizează direct. Dacă Kievul va fi îngenunchiat, Chișinăul se va preda a doua zi. Trebuie să avem curajul Radei Supreme, care a recunoscut Rusia drept țară agresoare, iar pe cele două auto-proclamate republici – organizații teroriste. Războiul de lângă noi este jertfa tuturor acelor eroi care luptă și pentru independența, bunăstarea și libertatea noastră, scrie Adevărul.