Portul Giurgiulești implicat în scheme de furnizare în Ucraina a motorinei de proveniență rusă (Revista presei)

  • 10 Octombrie 2023 10:37
Portul Giurgiulești implicat în scheme de furnizare în Ucraina a motorinei de proveniență rusă (Revista presei)

Războiul din Ucraina: impact social dramatic asupra Moldovei, constată DW. În pofida sprijinului extern fără precedent de care se bucură Republica Moldova în ultimii ani, nivelul sărăciei crește, iar tinerii continuă să plece din această țară. Războiul din Ucraina vecină și șocul energetic regional provocat de Rusia după invazia asupra Ucrainei a generat în Moldova o inflație de peste 30%. „Reabilitarea va fi lungă și dificilă”, susține ministrul moldovean al Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Din cauza sărăciei și a riscurilor generate de război, tinerii pleacă masiv din Moldova, subliniază DW. Potrivit publicație, anul trecut au părăsit țara și nu s-au mai întors 52.000 de moldoveni – majoritatea tineri apți de muncă de 18-35 de ani. Tendința se menține și în 2023, iar potrivit demografilor, în următorii trei ani Moldova riscă să mai piardă 15% din populație din cauza migrației.

Israelul a ordonat „asediu complet” asupra Fâșiei Gaza, în timp ce Hamas continuă atacurile, scrie NewsMaker. Publicația scrie despre  cum a început iadul în Israel,  dar și ce informații au povestit martorii de acolo.

Cine a înlocuit-o pe Tauber la Bălți, ce nume s-au adăugat pe lista candidaților electorali și ce a comunicat Ion Ceban la sediul MAN, la fel puteți citi în NewsMaker.

ZDG se referă la alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora cetățenii sunt chemați să-și aleagă primarii și consilierii locali. Din 6 octombrie a început campania electorală, dar mai multe încălcări ale legislației electorale, precum și deraieri de la principiile alegerilor libere și corecte, au fost deja constatate de misiunea de monitorizare a Asociației Promo-Lex, observă ziarul. Într-un interviu în ZDG, Nicolae Panfil, director de programe al Prom-Lex, șeful misiunii de monitorizare, a criticat modul în care actuala guvernare a schimbat legislația electorală pe ultima sută de metri, chiar în ajunul începerii campaniei electorale, în scopul interzicerii dreptului de a fi ales pentru mai mulți reprezentanți ai fostului Partid Șor, declarat neconstituțional. Totodată, expertul a remarcat că mai multe formațiuni afiliate lui Ilan Șor continuă practica de finanțare netransparentă a acțiunilor electorale și chiar de corupere a alegătorilor. 

Portul Giurgiulești implicat în scheme de furnizare în Ucraina a motorinei de proveniență rusă, titrează Mold-Street. Pubicația scrie că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a redactat o listă cu 32 de porturi și terminale care furnizează motorină rusească în Ucraina, în care apare și Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Potrivit portalului Enkorr, existența listei cu 32 de porturi, terminale și depozite implicate în furnizarea de motorină de proveniență rusă în Ucraina, a fost raportată de o sursă din Serviciul Vamal al Ucrainei. Mold-Street publica lista porturilor și terminalelor suspectate de transbordarea motorinei din Rusia.

Chiar dacă planurile inițiale de a ajunge militar pe teritoriul R. Moldova au eșuat, Federația Rusă nu a cedat și războiul hibrid împotriva R. Moldova „avansează”, declară Ministrul Afacerilor  Interne Adrian Efros, citat de Ziarul Național. Federația Rusă urmărește în continuare destabilizarea situației din R. Moldova, pentru a determina cetățenii moldoveni să renunțe la opțiunea proeuropeană pentru viitorul republicii, a afirmat ministrul la TVR Moldova. Ministrul de Interne a adăugat că dorința unui stat mai mare de a-și „impune influența prin diferite partide și a prelua puterea prin diferite scheme de corupție, cu finanțări și cu metode care nu sunt cele mai democratice” nu este una nouă. El a dat asigurări că oamenii legii sunt vigilenți, monitorizează situația și sunt determinați să prevină tentativele de a destabiliza situația internă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău