Portughezul Antonio Guterres va fi viitorul Secretar General al ONU. Natalia Gherman a ieșit din cursă

  • 07 Octombrie 2016 01:15
Portughezul Antonio Guterres va fi viitorul Secretar General al ONU. Natalia Gherman a ieșit din cursă

Consiliul de Securitate al ONU l-a nominalizat joi, 6 octombrie, pe fostul premier portughez Antonio Guterres la funcția de Secretar General, recomand Adunării Generale a Organizației să-l numească în acest post pentru o perioadă de 5 ani, începând de la 1 ianuarie 2017, transmite BBC și Reuters.

În ajun, Consiliul de Securitate al ONU a organizat cel de-al 6-lea tur de vot preliminar, în cadrul căruia niciunul dintre reprezentanții celor 5 țări membre permanente nu a folosit dreptul de veto pe care îl au pentru a vota împotriva lui Guterres.

Reprezentanții celor 193 de state care formează Adunarea Generală a ONU se vor întruni, probabil, săptămâna viitoare, pentru a aproba numirea lui  Antonio Guterres.

În vârstă de 67 de ani, politicianul și diplomatul Antonio Guterres a a fost prim-ministru al Portugaliei în perioada 1995-2002, iar între 2005 și 2015 condus Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite.

El îl va înlocui în post pe pe actualul Secretar General, sud-coreeanul Ban Ki-moon, în vârstă de 72 de ani, care a deținut această funcție două mandate consecutiv.

Nouă persoane au candidat la postul de Secretar General al ONU, printre care și fostul ministru de Externe al Republica Moldova, Natalia Gherman.

Ea a ieșit însă, de fiecare dată, ultima la voturile preliminare, înainte de votul de joi, 6 octombrie, din Consiliul de Securitate. Mai mulți experți de la Chișinău au acuzat lipsa oricărei susținei din partea autorităților de la Chișinău pentru candidatura Nataliei Gherman, ceea ce ar fi lipsit-o, din start, de orice șansă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău