ÎN PREMIERĂ R. Moldova are un candidat la funcția de Secretar General al ONU

  • 13 Aprilie 2016 15:30
ÎN PREMIERĂ R. Moldova are un candidat la funcția de Secretar General al ONU

Fostul ministru de Externe, Natalia Gherman, își prezintă miercuri, 13 aprilie, la New York, candidatura la funcția de Secretar General al Organizației Națiunilor Unite.

În prezentarea făcută anterior, pe site-ul organizației, fosta șefă a diplomației de la Chișinău menționa că implementarea Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă, cât și combaterea schimbărilor climatice, vor fi cele care îi vor ghida acțiunile în calitate de lider al ONU.

În ceea ce privește securitatea și pacea internațională, dar mai ales amenințărilor legate de terorism, Natalia Gherman crede că:

”Nicio națiune nu este singură capabilă să  facă față acestor amenințări la nivel global. Succesul este garantat doar printr-o strânsă colaborare și un răspuns coordonat. Cred că a venit timpul pentru noi toți din Sud și Nord, Est și Vest să ne asumăm responsabilitatea colectivă în actul de guvernare globală și să oferim lumii pacea și securitatea internațională așteptată după sfârșitul Războiului Rece”, susține fostul diplomat, potrivit căreia mai multe femei ar trebui să fie implicate în eforturile de asigurare a păcii la nivel internațional.

În ceea ce privește respectarea drepturilor omului, candidatul din partea Republicii Moldova la funcția de Secretar General al Organizației crede că:

”Niciun progres tangibil și nici o pace durabilă nu pate fi menținută dacă femeile, care reprezintă mai mult de jumătate din populația lumii, vor fi lăsate în umbră. Prevenirea rămâne un fenomen esențial  în evitarea violării drepturilor omului la scară largă, în special în zonele de conflict. ONU are o unică responsabilitate să prevină atrocitățile în masă și genocidurile și să protejeze populația vulnerabilă când apar astfel de amenințări.”

În cursa pentru stabilirea candidatului la funcția de nou Secretar al ONU s-au înscris 9 candidați, dintre care trei din Estul Europei. Republica Moldova are în premieră desemnat un candidat la șefia celei mai mari organizații din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău