Consiliul de Securitate al ONU va nominaliza astăzi viitorul Secretar General. NU va fi Natalia Gherman

  • 06 Octombrie 2016 15:17
Consiliul de Securitate al ONU va nominaliza astăzi viitorul Secretar General. NU va fi Natalia Gherman

Consiliul de Securitate la ONU va adopta astăzi, pe 6 octombrie, o rezoluție finală prin care va recomanda Adunării Generale candidatura viitorului Secretar General al Organizației. Acesta va deveni, cel mai probabil, fostul premier portughez Antonio Guterres.

În ajun, Consiliul de Securitate al ONU a organizat cel de-al 6-lea tur de vot preliminar, în cadrul căruia niciunul dintre reprezentanții celor 5 țări membre permanente nu a folosit dreptul de veto pe care îl au pentru a vota împotriva lui Guterres.

Agenția Reuters îl citează pe reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vitalie Ciurkin, care le-a declarat jurnaliștilor că:

„Avem un favorit clar și numele lui este Antonio Guterres”.

Antonio Guterres, în vârstă de 67 de ani, a ocupat postul de prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002. El a fost, de asemenea, Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, din iunie 2005 până în decembrie 2015.

Guterres îl va înlocui, de la 1 ianuarie 2017, pe sud-coreeanul Ban Ki-moon, care pleacă după două mandate de câte 5 ani fiecare.

Nouă persoane au candidat la postul de Secretar General al ONU, printre care și fostul ministru de Externe al Republica Moldova, Natalia Gherman. Ea a ieșit însă, de fiecare dată, ultima la voturile preliminare, înainte de votul de astăzi din Consiliul de Securitate.  

Premierul Pavel Filip, care a participat în septembrie la lucrările Adunării Generale a ONU, a pledat de la tribuna Organizației în favoarea Nataliei Gherman, declarând că Secretar General ar trebuie să devină o femeie din Europa de Est, dar fără șanse de succes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău