Portugalia impune o taxă pe profiturile excesive ale companiilor energetice

  • 21 Decembrie 2022 18:40
Portugalia impune o taxă pe profiturile excesive ale companiilor energetice

Parlamentul Portugaliei a aprobat impunerea unei taxe de 33% pe profiturile excesive ale companiilor energetice și retailerilor din domeniul alimentar, în condițiile în care rata inflației este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, transmite Agerpres.

Nuno Felix, director în Ministerul de Finanțe, a afirmat că noua taxă "excepțională și strict temporară" este în linie cu ceea ce a aprobat Uniunea Europeană pentru sectorul energiei.

În Portugalia, această taxă este impusă companiilor din sectorul petrolului, gazelor, cărbunelui și rafinării, dar și retailerilor din domeniul alimentar.

"Obiectivul noii taxe îl reprezintă redistribuirea acestor profituri excesive în contextul inflației ridicate ... trebuie să existe justiție socială", a declarat Nuno Felix înaintea votului din Parlamentul Portugaliei.

Conform schemei aprobate, partea din profiturile companiilor care depășește 20% din media profiturilor în ultimii patru ani va fi taxată cu 33%. Noua rată se va aplica în 2022 și 2023.

În Portugalia, impozitul pe profit standard este de 21%.

În primele nouă luni din 2022, profitul Portuguese oil & gas Galp a urcat cu 86%, în timp ce al doilea mare retailer, Jeronimo Martins, a raportat un avans de 29% al profitului net.

În Portugalia, prețurile de consum au crescut cu 9,9% în noiembrie, de la 10,1% luna precedentă, când a fost cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie și au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniștrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ține sub control creșterea prețurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflației și amenință să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepționale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 și în 2023, și o altă taxă pe veniturile excesive obținute de pe urma creșterii prețului electricității de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău