PORTRET | Angela Merkel - cea mai puternică femeie din lume, la aniversare

  • 17 Iulie 2018 15:43
PORTRET | Angela Merkel - cea mai puternică femeie din lume, la aniversare

Cancelarul german Angela Merkel împlineşte marţi, 17 iulie, 64 de ani. Cancelarul german este renumită pentru seriozitatea sa, astfel că la împlinirea vârstei de 50 de ani, în 2004, ea a angajat un alt profesor, Wolf Singer, pentru a vorbi oaspeţilor despre ştiinţele cogniţiei.

Angela Dorothea Merkel, pe numele de domişoară Kasner, s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, în Republica Federală Germania, într-o familie modestă. Tatăl,  Horst Kasner, era pastor luteran, iar mama, Herlind Kasner, născută Jentzsch, era profesoară de latină şi engleză.

După naşterea sa, familia s-a mutat de la Hamburg în RDG, la Leipzig.

Între anii 1977 şi 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel.

În 1978 Merkel a absolvit fizica la Universitatea Karl Marx din Leipzig, iar în 1986 a obţinut doctoratul în fizică. Angela a fost în timpul studenţiei chelneriţă cu jumătate de normă într-o discotecă.

În timpul studiilor a frecventat organizaţia de tineret socialistă Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni şi membră.

Interesant este că în tinereţe, atunci când a aplicat pentru un job la oficiul guvernamental de presă al Germaniei, a fost respinsă deoarece din fişa sa medicală reieşea că are tensiunea prea mare, iar acest job stresant era considerat prea riscant pentru o femeie cu astfel de probleme de sănătate.

A lucrat până în anul 1990 ca şi chimist la Institutul Central de Chimie Fizică.

În anul 1990 s-a înscris în Uniunea Creştin Democrată, devenind la scurt timp purtătoarea de cuvânt a unui politician.

În acelaşi an îl cunoaşte pe cancelarul Helmut Kohl, la o petrecere a partidului, devenind în scurt timp protejata acestuia, lui Kohl datoreându-i, dealtfel, şi lansarea sa în politică.

La 18 ianuarie 1991 a fost numită ministru federal pentru probleme de familie, femei şi tineret, iar la 17 noiembrie 1994, ministru federal al mediului înconjurător, al conservării naturii şi al securităţii nucleare, funcţie deţinută până în octombrie 1998.

Demn de remarcat este faptul că, deşi îi datora lui Kohl devenirea sa politică, Merkel s-a delimitat clar de acesta în momentul în care a fost prins într-un scandal financiar, ba mai mult, i-a cerut imperativ demisia, într-un articol care a apărut pe prima pagină a unui ziar german.

Din anul 1998 este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer.

În anul 2000, Merkel este aleasă preşedinta partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

La alegerile federale germane din anul 2005 a fost aleasă ca membră a Parlamentului german, reprezentând electoratul unei circumscripţii electorale din landul Mecklenburg – Pomerania Inferioară.

La 10 octombrie 2005 partidele CDU, CSU şi SPD au căzut de acord ca Merkel să fie propusă în faţa Bundestagului pentru fotoliul de cancelar federal.

A fost aleasă, de către Bundestag, Parlamentul german, prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania, înlocuindu-l pe Gerhard Schrőder, la data de 22 noiembrie 2005.

După alegerile federale din 2009 s-a creat o nouă coaliţie guvernamentală, de data asta între fracţiunea parlamentară CDU/CSU („Uniunea creştină”) şi FDP (liber-democraţii). Noul parlament a reales-o pe Merkel drept cancelar al Germaniei. Merkel a numit apoi miniştrii, desemnându-l drept vicecancelar şi în acelaşi timp ministru de externe pe Guido Westerwelle, preşedintele FDP.

În urma alegerilor federale din 2013, a rezultat o mare coaliţie (CDU/CSU-SPD), iar la 17 decembrie 2013, Angela Merkel a fost aleasă de Bundestag pentru a treia oară în funcţia de cancelar federal.

În martie 2018, după emoţii mari şi negocieri foarte dure, Angela Merkel a reuşit să obţină o majoritate în Parlamentul german şi a fost votată pentru un al patrulea mandat de cancelar.

Merkel a a primit votul de confirmare a 364 de parlamentari din cei 688 care au votat în Bundestag.

Alegerile federale din septembrie 2017 au creat o situaţie politică extrem de complicată în Germania. Alianţa CDU-CSU condusă de Merkel a obţinut 41,5% din voturi, iar primele negocieri privind o coaliţie, cu Verzii şi cu Democrat-Liberalii s-au lovit de un eşec. Social-democraţii, care iniţial au decis să intre în opoziţie, au acceptat în cele din urmă să facă din nouă alianţă cu conservatorii lui Merkel şi după voturi multiple în partid şi negocieri dure au format al patrulea cabinet ce va fi condus de aceasta.

Când nu face politică, îi place să citească, să meargă în drumeţii montane şi să practice grădinăritul. Nu în ultimul rând, cancelarul german şi-a mărturistit de nenumărate ori pasiunea pentru muzica lui Richard Wagner.

Merkel a fost comparată deseori cu „Doamna de fier” a Angliei, Margaret Thatcher, petru hotărârea de care a dat dovadă în întreaga sa carieră politică, dar şi pentru stilul său de conducere autoritar.

Continuarea pe rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
2 °C
cer fragmentat
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
10 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău