Poroșenko: militarii ruşi din Transnistria ar putea fi folosiţi pentru un atac împotriva Ucrainei (Revista presei)

  • 23 Februarie 2017 08:57
Poroșenko: militarii ruşi din Transnistria ar putea fi folosiţi pentru un atac împotriva Ucrainei (Revista presei)

Revista presei din 23 februarie 2017

Parlamentul ar putea SCHIMBA sistemul electoral!, anunță Ziarul Național. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat joi, 23 februarie, după ședința Biroului permanent al Legislativului, că în maximum două săptămâni va avea loc prima ședință a grupului de lucru care va analiza diferite propuneri de modificare și îmbunătățire a Codului Electoral. Întrebat dacă un sistem electoral mixt, în cadrul căreia jumătate dintre deputați vor fi aleși pe listele de partid, iar cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale, ar fi mai potrivit pentru R. Moldova, președintele Parlamentului a evitat să ofere un răspuns tranșant.

Sistemul electoral reprezintă un mecanism pentru transformarea votului cetățenilor în demnități publice, remarcă în deschide.md Alexandru Solcan decanul Facultatății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM. Practica ne dovedește că modificarea sistemelor electorale sfârșește prin adoptarea modelului care îi avantajează la momentul respectiv pe cei angajați în schimbare. Republica Moldova nu este o excepție.

Guvernul refuză să deschidă secţii de votare peste hotare proporţional cu numărul de moldoveni aflaţi în străinătate , scrie Jurnal.md. Guvernul nu a învăţat lecţia alegerilor prezidenţiale din toamna trecută, atunci când mii de cetăţeni din Diasporă nu au putut să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot, subliniază publicația. Cabinetul de Miniştri a avizat astăzi un aviz negativ pentru un proiect de lege care propune ca numărul secţiilor de votare deschise peste hotare să fie stabilit proporţional cu numărul cetăţenilor aflaţi în străinătate, în baza informaţiilor oferite de autorităţile statelor unde se atestă prezenţa acestora. Responsabilii de acolo cred că această iniţiativă nu este în măsură să soluţioneze problema dreptului la vot a cetăţenilor aflaţi peste hotare.

Ziarul de Gardă deschide astăzi „culisele” legii Big Brother, care dezleagă mâinile multor actori interesați să aibă acces deschis la unele date personale .

25 de ani de independență ai R. Moldova au fost un motiv de bucurie și pentru cei peste o mie de condamnați care au fost amnistiați. Peste 330 dintre aceștia au fost eliberați din închisori. Totodată, Legea privind amnistia a lăsat o portiță deschisă și pentru multe nume grele cu probleme penale, observă ziarul. ZDG dezvăluie numele judecătorilor CSJ care au decis soarta fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. La pagina „Reporter Special” venim cu detalii detalii despre cazul fetiței de 12 zile care urma să fie scoasă din țară de niște străini.

Adevărul îl citează pe Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat miercuri, că militarii ruşi din Transnistria ar putea fi folosiţi pentru un atac împotriva ţării sale. Totodată, liderul de la Kiev avertizează că există riscul ca Rusia să invadeze din nou Ucraina, iar pericolul nu ar veni doar din Donbas, dar de la toată frontiera cu Rusia. „Contingentul militar rus din Transnistria, regiune necontrolată de Chişinău, de asemenea ameninţă frontierele noastre şi ar putea fi folosit pentru un atac împotriva teritoriului nostru”, a afirmat Petro Poroşenko, la întrevederea cu conducerea Forţelor Armate ucrainene de la Kiev, scrie pravda.com.ua citat de Adevărul. Preşedintele Ucrainei a precizat că militarii din Transnistria nu sunt într-un număt atât de mare, însă alături de cei din Crimeea ar putea pune probleme Kievului, scrie life.ru

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău