Poroșenko: militarii ruși din Transnistria ar putea fi folosiți pentru un atac împotriva Ucrainei (Revista presei)
-
23 Februarie 2017 08:57
Revista presei din 23 februarie 2017
Parlamentul ar putea SCHIMBA sistemul electoral!, anunță Ziarul Național. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat joi, 23 februarie, după ședința Biroului permanent al Legislativului, că în maximum două săptămâni va avea loc prima ședință a grupului de lucru care va analiza diferite propuneri de modificare și îmbunătățire a Codului Electoral. Întrebat dacă un sistem electoral mixt, în cadrul căreia jumătate dintre deputați vor fi aleși pe listele de partid, iar cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale, ar fi mai potrivit pentru R. Moldova, președintele Parlamentului a evitat să ofere un răspuns tranșant.
Sistemul electoral reprezintă un mecanism pentru transformarea votului cetățenilor în demnități publice, remarcă în deschide.md Alexandru Solcan decanul Facultatății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM. Practica ne dovedește că modificarea sistemelor electorale sfârșește prin adoptarea modelului care îi avantajează la momentul respectiv pe cei angajați în schimbare. Republica Moldova nu este o excepție.
Guvernul refuză să deschidă secții de votare peste hotare proporțional cu numărul de moldoveni aflați în străinătate , scrie Jurnal.md. Guvernul nu a învățat lecția alegerilor prezidențiale din toamna trecută, atunci când mii de cetățeni din Diasporă nu au putut să voteze din cauza epuizării buletinelor de vot, subliniază publicația. Cabinetul de Miniștri a avizat astăzi un aviz negativ pentru un proiect de lege care propune ca numărul secțiilor de votare deschise peste hotare să fie stabilit proporțional cu numărul cetățenilor aflați în străinătate, în baza informațiilor oferite de autoritățile statelor unde se atestă prezența acestora. Responsabilii de acolo cred că această inițiativă nu este în măsură să soluționeze problema dreptului la vot a cetățenilor aflați peste hotare.
Ziarul de Gardă deschide astăzi „culisele” legii Big Brother, care dezleagă mâinile multor actori interesați să aibă acces deschis la unele date personale .
25 de ani de independență ai R. Moldova au fost un motiv de bucurie și pentru cei peste o mie de condamnați care au fost amnistiați. Peste 330 dintre aceștia au fost eliberați din închisori. Totodată, Legea privind amnistia a lăsat o portiță deschisă și pentru multe nume grele cu probleme penale, observă ziarul. ZDG dezvăluie numele judecătorilor CSJ care au decis soarta fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. La pagina „Reporter Special” venim cu detalii detalii despre cazul fetiței de 12 zile care urma să fie scoasă din țară de niște străini.
Adevărul îl citează pe Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat miercuri, că militarii ruși din Transnistria ar putea fi folosiți pentru un atac împotriva țării sale. Totodată, liderul de la Kiev avertizează că există riscul ca Rusia să invadeze din nou Ucraina, iar pericolul nu ar veni doar din Donbas, dar de la toată frontiera cu Rusia. „Contingentul militar rus din Transnistria, regiune necontrolată de Chișinău, de asemenea amenință frontierele noastre și ar putea fi folosit pentru un atac împotriva teritoriului nostru”, a afirmat Petro Poroșenko, la întrevederea cu conducerea Forțelor Armate ucrainene de la Kiev, scrie pravda.com.ua citat de Adevărul. Președintele Ucrainei a precizat că militarii din Transnistria nu sunt într-un număt atât de mare, însă alături de cei din Crimeea ar putea pune probleme Kievului, scrie life.ru