Populația știe foarte puțin despre interesele dintre est și vest (Adevărul)

  • 11 Noiembrie 2014 13:51
Populația știe foarte puțin despre interesele dintre est și vest (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 11 NOIEMBRIE

Ziarul Național analizează reforma poliției, referindu-se la instalarea camerelor video, campania Nopți albe, reformarea poliției de frontieră. Potrivit publicației, tendința pe categorii este în general pozitivă. Reforma poliției a pus un început procesului modernizării și europenizării acesteia. A fost redus numărul șefilor din poliție cu aproximativ 30% față de anul 2009. Au fost angajați mai mulți tineri, a fost dublat numărul femeilor din poliție, au fost crescute salariile polițiștilor cu 30%. Toate acestea trebuie să conducă la schimbarea imaginii polițistului, dar și a eficienței poliției în general, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național.

În aceeași publicație, scriitorul Vasile Gârneț notează că la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, asistăm la ridicarea unui nou zid – al războiului și al crimei – în estul Ucrainei. Iată ce se întâmplă când demontarea totalitarismului nu este dusă până la capăt: reziduurile comuniste și imperialiste renasc, iau forme monstruoase. De aceea e important ca cei care agită „moaștele Rusiei prospere” să fie respinși la alegerile din 30 noiembrie, citim în Ziarul Național.

Și Jurnal de Chișinău subliniază că Republica Moldova se găsește, acum ca niciodată, la o răscruce de drumuri, referindu-se la alegerile din 30 noiembrie. În acest context, ziarul atenționează că Uniunea Vamală reunește un grup de state autoritare, nedemocratice, sărace, foarte corupte și puțin eficiente din punct de vedere economic. Republica Moldova îndeplinește în momentul de față aproape toate aceste „condiții”! Profeții Uniunii Vamale din Republica Moldova au însă un argument care prinde oarecum la public. Aderând la Uniunea Vamală, Republica Moldova va beneficia de o „pomană” din partea Rusiei. Prețul pentru o astfel de „pomană” este însă unul foarte mare - Republica Moldova nu va mai fi un stat independent. Jurnal de Chișinău aduce în acest context exemplul recent al Ucrainei. Cum poți avea încredere într-un partener care îți dă cu ranga în cap din moment ce nu ești de acord cu el? - se întreabă autorul.

Populația știe foarte puțin despre interesele dintre est și vest, susține sociologul Doru Petruți în Adevărul. Nivelul de informare pe tema asta este destul de scăzut și funcționează mai mult temerile decât o abordare constructivă a orientării externe, mai spune sociologul. „Lumea se ferește să spună lucruri negative despre Rusia, chiar dacă Rusia nu oferă aici granturi și nu face propriu-zis nimic. Totodată lumea nu cunoaște ce înseamnă Uniunea Europeană, contactele cu civilizația de acolo, așa cum nu cunoaște ce înseamnă Uniunea Vamală, care, practic, nici nu prea există”, a mai adăugat Doru Petruți.

În campania de anul acesta nu luptă „dreapta” contra „stângii”, ci mai multe drepte între ele și mai multe stângi între ele scrie și EVZ. De dragul dividendelor politice orice este permis. Iar cum instituțiile menite a asigura securitatea statului nu pot asigura nici securitatea clădirii primăriei municipale, nu ar fi straniu să ne trezim cu tancurile transnistrene în PMAN.

Timpul scrie că la scrutinul din 30 noiembrie alegerea trebuie să ne aparțină și că nu trebuie să-i lăsăm pe alții s-o facă în locul nostru. Autoarea își îndeamnă cititorii să le arate politicienilor că le pasă pe cine scoatem în față și cine ne reprezintă țara și interesele. Le putem arăta că noi avem un cuvânt de spus, că noi vrem să trăim într-o țară civilizată, prosperă, europeană, dar nu în cea mai săracă țară din Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău