Poluarea și diminuarea surselor de apă sunt cele mai grave probleme de mediu ale Republicii Moldova
-
06 Iunie 2017 04:33
Poluarea resurselor de apă și diminuarea lor de-a lungul ultimilor ani reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu ale Republicii Moldova, afirmă ecologiștii. De asemenea, solurile sunt sărăcite de substanțe hrănitoare, iar suprafața de împădurire este tot mai mică, mai constată experții în domeniul protecției mediului, de Ziua Mondială a Mediului, care este marcată luni, 5 iunie.
În acest context, deși există numeroase strategii în domeniu, protecția mediului nu reprezintă o prioritate pentru autorități, dar nici pentru populație, mai spun ecologiștii.
Protecția resurselor de apă ar trebui să fie o prioritate a Guvernului, în contextul în care rețeaua hidrografică este tot mai săracă, fiind afectate atât râulețele și lacurile de mici dimensiuni, cât și râurile mari, ca Nistrul și Prutul, a remarcat președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste, Vladimir Garaba.
Solurile sărăcite de substanțele minerale naturale, precum și poluarea aerului, mai ales în orașele mai mari, sunt alte probleme grave de mediu. De asemenea, suprafața de împădurire este în prezent una destul de mică, de aproximativ 11 la sută, iar cea a pădurilor calitative, de numai 5-6 la sută, a subliniat Vladimir Garaba.
În acest context, mediul nu reprezintă o prioritate de dezvoltare a autorităților, crede Vladimir Garaba, care atenționează și asupra faptului că ministerul de resort urmează a fi lichidat.
Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită, în fiecare an, la data de 5 iunie. Tema acestei zile este anul acesta "Conectarea oamenilor la natură".