Poluarea în New Delhi a ajuns la un nivel de 20 de ori mai mare decât limita admisă. Efectul este dramatic asupra bolnavilor de COVID-19

  • 10 Noiembrie 2020 10:32
Poluarea în New Delhi a ajuns la un nivel de 20 de ori mai mare decât limita admisă. Efectul este dramatic asupra bolnavilor de COVID-19

Capitala Indiei este afectată de unul dintre cele mai grave episoade de poluare atmosferică din ultimii ani, conform informațiilor publicate luni, ceea ce crește nivelul de risc pentru locuitorii orașului, amenințați de noul coronavirus, au indicat medicii, relatează Reuters, scrie Digi24.ro

Poluarea din New Delhi aproape a dispărut la începutul acestui an, când autoritățile guvernamentale au impus o carantină la nivel național pentru a limita răspândirea coronavirusului. Însă, restricțiile au fost ridicate, iar poluarea a revenit.

Indicele de calitate a aerului (ICA) din Delhi, care include concentrația de particule PM2,5, precum și de poluanți cu dimensiuni mai mari, s-a menținut peste nivelul de 400, pe o scară de 500, timp de cinci zile consecutive, potrivit datelor guvernamentale.

Particulele fine PM2,5 pot provoca afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, inclusiv cancer pulmonar, și prezintă un risc deosebit în special la adresa persoanelor diagnosticate cu COVID-19.

R.V. Asokan, secretarul general onorific al Asociației Medicale din India, care reprezintă 350.000 de medici, a declarat pentru Reuters că poluarea aerului i-a făcut pe oameni mai susceptibili la infecția cu noul coronavirus. "Particulele PM2,5 depășesc bariera căii nazale, slăbesc mucoasa interioară a plămânilor, facilitând răspândirea infecției cu coronavirus", a explicat Asokan, scrie Agerpres.

Medici și cercetători din întreaga lume au subliniat, de asemenea, o asociere între poluare și decese la pacienții ai căror plămâni sunt fragilizați de noul coronavirus.

Nivelurile de particule fine PM2,5 depășeau luni de 20 de ori limita de siguranță indicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform datelor oficiale.

Cele cinci zile cu ICA peste 400 reprezintă cea mai lungă perioadă marcată de un nivel atât de ridicat de poluare atmosferică după noiembrie 2016. În general, noiembrie este luna cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului în nordul Indiei, atât ca urmare a arderii miriștilor de către fermieri, dar și a faptului că vremea mai rece contribuie la menținerea poluanților în atmosferă.

Medicii din Delhi, care au raportat o creștere bruscă a numărului de infecții respiratorii asociate poluării, se tem de o nouă înmulțire a cazurilor după festivalul Diwali care va avea loc weekendul următor, sărbătorit cu petarde și artificii, cu toate că anul acesta au fost interzise materialele pirotehnice

Principala instanță de mediu din India, Tribunalul Național Verde (National Green Tribunal), a interzis vânzarea și utilizarea petardelor în orașul cu 20 de milioane de locuitori și în localitățile învecinate, de luni până la data de 1 decembrie, însă unii oameni vor ignora inevitabil dispoziția, notează Reuters.

Instanța a dispus de asemenea ca autoritățile să limiteze poluarea aerului din toate sursele "având în vedere riscul de agravare a COVID-19".

Pe lângă incendierea miriștilor, poluarea din New Delhi este agravată și de emisiile de la fabrici, vehicule și arderea deșeurilor.

Statul vecin Punjab a înregistrat anul acesta cel puțin 50.000 de incendieri ale miriștilor, date neschimbate în comparație cu cele consemnate cu un an în urmă, în pofida unei campanii de încurajare a fermierilor să utilizeze alte metode de curățare a terenurilor agricole după recoltare.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău