Polonia va ajuta Moldova să devină o „poveste de succes“ (Adevărul)
-
25 Martie 2014 08:41
REVISTA PRESEI DIN 24 MARTIE
Polonia va ajuta Moldova să devină o „poveste de succes“ și în dezvoltarea economică, scrie Adevărul. Guvernul de la Varșovia va acorda țării noastre un credit important pentru realizarea mai multor proiecte investiționale. Numeroase companii au pregătit deja și proiectele ce le-ar putea dezvolta cu partenerii din Moldova: de la prelucrarea biomasei, la depozite frigorifice și linii aeriene. La finele acestei săptămâni, la Chișinău se va desfășura un forum de afaceri moldo-polonez, la care și-au exprimat dorința de a participa circa 70 de companii din diferite sectoare ale economiei Poloniei.
„Putin nu e puternic, liderii mondiali sunt slabi“, susține fostul premier Ion Sturza într-un interviu din Adevărul. Referindu-se la situația din Ucraina, fostul premier compară Crimeea cu Transnistria - nesupunerea autorităților locale față de guvernul național, mișcările paramilitare, kazacii, conflictul care dă dreptul rușilor să intervină. Intervin, ocupă și acolo stau. Totodată, Ion Sturza susține că Rusia a căpătat un teritoriu, dar și o mare problemă. Ucrainenii nu vor ceda și nici nu vor ierta. Pe de altă parte, Ion Sturza subliniază că securitatea costă. Dacă Europa va dori un tampon între ea și Rusia, va trebui să plătească datoriile Ucrainei.
"UE trebuie să semneze acordul cu Republica Moldova, pentru a-l OPRI pe Putin" afirmă Jean-Claude Junker, candidatul Partidului Popular European la funcția de președinte al Comisiei Europene, citat de Ziarul Național. "După evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii să semneze Acordul de asociere cu R. Moldova foarte rapid, în următoarele săptămâni. Altfel, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii ruse. Putin reacționează doar la acțiuni concrete ale UE, doar atunci când îi spunem clar că nu acceptăm comportamentul lui", a explicat fostul premier luxemburghez.
Timpul îl citează pe ministrul britanic de externe, care cere mai multă fermitate față de Rusia, altfel ea va amenința și alte țări. 'Principii esențiale sunt în pericol, inclusiv integritatea teritorială a țărilor europene și dreptul națiunilor democratice de a-și alege viitorul. Dacă nu apărăm aceste principii în Ucraina, atunci ele vor fi amenințate și în alte părți', subliniază șeful diplomației britanice. Totodată el a insistat ca statele europene să-și diversifice sursele de aprovizionare cu energie pentru a-și diminua dependența de gazele naturale rusești.
Timpul public și opinia comandantul suprem al forțelor NATO din Europa Philip Breedlove, care susține că Alianța Nord-Atlantică trebuie să își repoziționeze forțele militare și să intensifice capacitatea de reacție, în contextul riscului unei intervenții ruse în regiunea separatistă Transnistria și în estul Ucrainei. "Există suficiente trupe ruse la frontiera de est a Ucrainei pentru a fi trimise în Transnistria dacă se ia această decizie; acest lucru este foarte îngrijorător, a declarat generalul American.