Polonia și Ungaria sugerează din nou un posibil veto dacă fondurile europene ar fi condiționate de statul de drept

  • 06 Noiembrie 2020 18:17
Polonia și Ungaria sugerează din nou un posibil veto dacă fondurile europene ar fi condiționate de statul de drept

Premierii polonez și ungar, Mateusz Morawiecki și Viktor Orban, au dezaprobat vineri acordul dintre Parlamentul European și președinția germană a Consiliului UE prin care accesarea fondurilor europene și a celor din planul european de relansare economică ar urma să fie condiționate de situația statului de drept, cei doi evocând un posibil veto al lor, relatează agenția DPA, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană nu poate decide arbitrar asupra retragerii fondurilor europene pe baza unor ''criterii dubioase'', a declarat premierul Mateusz Morawiecki la o conferință de presă.

Condiționarea fondurilor din bugetul european de părerea Comisiei Europene ori a altor state membre despre cum funcționează statul polonez sau cât de independent funcționează instituțiile poloneze este inacceptabilă, a mai spus șeful executivului de la Varșovia.

''Ne vom folosi cu siguranță dreptul de a obiecta dacă nu ajungem la o înțelegere și dispozițiile care vor fi incluse nu vor corespunde așteptărilor noastre'', a indicat Morawiecki, fără să menționeze însă explicit că Polonia ar putea bloca prin veto bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

''Nu este momentul pentru a discuta acum despre statul de drept'' și este mai important ca țările lovite puternic de criza coronavirusului să poată primi rapid fonduri din bugetul UE și din pachetul de redresare, a spus la rândul său în fața presei vineri premierul Viktor Orban. ''Vorbesc aici despre țările din sudul Europei'', a precizat el, adăugând că ''Ungaria are suficiente resurse financiare pentru următorii doi ani''.

La fel ca omologul său polonez, premierul ungar nu a spus explicit că-și va folosi dreptul de veto, dar a dat de înțeles că ar putea s-o facă.

Parlamentul European (PE) și Germania, care deține președinția Consiliului UE, au ajuns joi la un acord privind un ''regim general de condiționalitate'' prin care fondurile din bugetul multianual al UE și cele din planul de redresare ''Next Generation'' vor putea fi suspendate în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta nu respectă independența justiției sau libertatea presei și decizia este validată prin majoritate calificată în Consiliul UE. Acest acord între PE și președinția germană a Consiliului UE mai trebuie aprobat de plenul PE și de miniștrii europeni în Consiliu.

Instituirea unui astfel de mecanism este una dintre condițiile asupra cărora insistă PE pentru a aproba bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, a cărui întârziere afectează și planul de relansare post-COVID în valoare de 750 de miliarde de euro. Eurodeputații cer de asemenea garanții pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu și asupra sectorului digital, și consideră că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual este insuficientă. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău