Politologul Cristian Pârvulescu: Pentru Republica Moldova este un loc în UE

  • 01 Septembrie 2023 08:54
Politologul Cristian Pârvulescu: Pentru Republica Moldova este un loc în UE

„Pentru Republica Moldova este un loc în Uniunea Europeană. Puteți reproșa multe lucruri Republicii Moldova dar, în ceea ce privește UE, această guvernare a fost un elev silitor care a primit foarte bine notele, punctele pe care le avea de îndeplinit”, a declarat politologul de la București, Cristian Pârvulescu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Din cele nouă puncte care au fost discutate, trei au fost îndeplinite în totalitate, trei au fost îndeplinite parțial și pentru trei există pași încurajatori. Îmi aduc aminte de reforma justiției care are problemele ei. Dacă comparăm cu Ucraina, sigur un război. Ucraina nu poate să îndeplinească niciunul din cerințe. R. Moldova o face. Moldova înțelege că nu are altă alternativă, inclusiv problema etnică pe care o vorbim aici, ce se va rezolva în interiorul Uniunii Europene. Dacă acest reper, 2030, rămâne în picioare, este imposibil de rezolvat până atunci. Eu cred că oamenii aceștia pot să primească niște încurajări și pot să înțeleagă că un lucru important pentru realizarea personală, prosperitatea poate fi rezolvată numai așa. Ce viitor ar avea R. Moldova în uniunea statului independent, confederația statelor, niciun viitor”, a spus politologul de la București, Cristian Pârvulescu, la TVR MOLDOVA.

Cristian Pârvulescu a menționat că în momentul de față R. Moldova are peste 75 la sută din comerțul său exterior cu Uniunea Europeană.

„Și are acest lucru pentru că piața rusă nu poate să mai primească produsele moldovenești. Nu că pentru că le refuză, ci pentru că nu le mai poate primi, deoarece piața rusă este una mică. Vorbim de o piață de 500 de milioane de consumatori, față de o piață care are 130 de milioane de consumatori dintre care majoritatea trăiesc într-o sărăcie lucie. De când România e în UE a atins cel mai înalt nivel de trai. România se dezvoltă, Republica Moldova nu, stagnează aici pentru că nu are condiții. Și, singura formă pe care îi va da aripi va fi aceasta pentru că cealaltă ați încercat-o 30 de ani, care seamănă cu o viață de om și nu a mers,” a mai adăugat politologul de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău