Polițist condamnat, lăsat în libertate (Ziarul de Gardă)

  • 15 Mai 2014 09:22
Polițist condamnat, lăsat în libertate (Ziarul de Gardă)

REVISTA PRESEI DIN 15 MAI

„Moldova nu se mai autopercepe drept republică post-sovietică”, a declarat premierul Iurie Leancă citat de Ziarul Național. În ultimii aproape cinci ani, am a făcut pași decisivi în stabilirea unor relații strânse și ireversibile cu Uniunea Europeană, a declarat premierul la Varșovia, Polonia, unde a participat la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD.

Polițist condamnat, lăsat în libertate. Ziarul de Gardă relevă că Radu Starinschi, fost șef al Poliției Criminale în cadrul Comisariatului de Poliție Centru, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, se află încă în libertate. Acesta va rămâne liber, cel puțin încă o lună, până la pronunțarea motivată a deciziei de condamnare, deși deciziile Curții de Apel sunt executorii. Condamnarea va fi pusă în executare abia după pronunțarea motivată a deciziei, care va avea loc peste o lună, a menționat grefiera unui judecător. În 2011, când a fost achitat, Starinschi se declara nevinovat și spunea că acuzația ce i-a fost adusă ar fi neîntemeiată.

Ziarul de Gardă observă că în primele patru luni ale anului 2014 au plecat benevol din sistem mai mulți judecători decât în ultimii doi ani la un loc. Pe lângă motivele mai mult sau mai puțin ascunse care au stat la baza deciziei acestora de a părăsi mult râvnita meserie de judecător, se numără și faptul că mulți dintre ei urmează să primească indemnizații unice de concediere, care ajung, în unele cazuri, la peste 300 de mii de lei. ZDG menționează că acești bani nu se regăsesc însă nici în bugetele judecătoriilor în care au activat aceștia, dar nici în haznaua statului.

După trei zile de aflare la Chișinău, secretarul general adjunct al NATO vorbește în Adevărul despre amenințările ce pasc Republica Moldova în contextul crizei din Ucraina, promițându-ne mai multă „atenție și suport“ pe viitor. Criza provocată de Rusia în Ucraina are implicații pentru Moldova, susține Alexander Vershbow.

Geniile Moldovei cuceresc California. Patru elevi din țara noastră participă la cel mai mare concurs de cercetare și inventică din lume, scrie Adevărul. Ei vor să salveze culturile de viță de vie sau să schimbe informatica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău