POLITICO publică o listă cu 12 deputații europeni „care contează cu adevărat”. Printre ei se numără și românca Adina Vălean

  • 29 Iulie 15:50
POLITICO publică o listă cu 12 deputații europeni „care contează cu adevărat”. Printre ei se numără și românca Adina Vălean

Există multe lucruri la care trebuie să fiți atenți în noua cohortă care intră în Parlamentul European - inclusiv, desigur, la oameni, scrie POLITICO, care în cadrul rubricii sale „Ghid de supraviețuire la Bruxelles” prezintă câteva dintre „figurile-cheie din paleta politică”, iar printre ele se numără și Adina Vălean, comisarul pentru transporturi din actualul executiv european în funcție, relatează News.ro.

Intitulat „Deputații europeni care contează cu adevărat”, articolul descrie în câteva cuvinte 12 deputați europeni „pe care trebuie să îi urmăriți în noul mandat”, transmite sursa.

Adina Vălean, prezentată drept „specialist în transporturi”, tocmai a câștigat un nou mandat de deputat european și face parte din familia politică a Partidului Popular European (PPE).

Actualul comisar pentru transporturi, Adina-Ioana Vălean, este de așteptat să părăsească locul din colegiu pentru a prelua funcția de europarlamentar - care nu va fi nouă pentru ea, având în vedere că face parte din Parlament de mai bine de 10 ani (ocupând funcții relevante precum vicepreședinte și președinte al comisiilor ENVI - mediu, sănătate publică și siguranță alimentară - și ITRE - industrie, cercetare și energie).

Deși România ar putea să o aleagă din nou pentru a o propune comisar, șansele unui al doilea mandat la Berlaymont pentru Vălean par reduse, scrie POLITICO. Cu toate acestea, experiența sa în sectorul transporturilor este de natură să joace în favoarea sa atunci când grupurile politice atribuie posturile și dosarele prioritare în noua legislatură. Și funcția de președinte al Comisiei TRAN rămâne vacantă după ce Karima Delli nu a candidat pentru realegere, observă POLITICO.

În ultimii cinci ani, Vălean a trebuit să negocieze dosare delicate privind sectoarele rutier, feroviar, maritim și aviatic. De asemenea, a trebuit să se ocupe de închiderea frontierelor în cadrul pieței unice din cauza Covid și a războiului din Ucraina, inclusiv de stabilirea unor benzi de solidaritate cu țara invadată de Rusia. De ce să nu punem toată această bogată experiență în slujba Parlamentului? conchide cu o întrebare retorică POLITICO.

CINE SUNT CEILALȚI 11 DEPUTAȚI CARE CONTEAZĂ

Céline Imart din Franța, tot de la PPE, este considerată „o perturbatoare a agriculturii”. Cultivatoare de cereale în Occitania, Franța, ea este sindicalistă și absolventă a Sciences Po din Paris. Imart, care se va alătura cel mai probabil Comisiei pentru agricultură (AGRI) din Parlamentul European, a participat la blocarea autostrăzii A68 în timpul protestelor fermierilor din Franța la începutul acestui an, conform presei locale, și are legături strânse cu sindicatele agricole franceze. Ea a susținut recent o alianță cu formațiunea de extremă dreapta RN din Franța, sprijinindu-l pe liderul partidului său conservator, Eric Ciotti, care din această cauză a fost înlăturat din funcție.

Imart consideră că planul Uniunii Europene de a face agricultura și alimentația mai sustenabile - strategia "De la fermă la furculiță" - este o "iluzie" a deputatului liberal francez și fost președinte al Comisiei pentru mediu (ENVI), Pascal Canfin. Imart a mai declarat pentru publicația franceză Libération că fermierii sunt "exasperați de cerințe" și supărați pe "nebunia reducerii".

Johan Van Overtveldt este caracterizat drept „influencer bancar”. El este belgian și face parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Strict vorbind, Banca Centrală Europeană se bucură de independență față de politică, în temeiul Tratatului. Dar dacă există cineva care are șanse decente de a influența viitorul curs al politicii de la Frankfurt, nu trebuie să se uite mai departe de Van Overtveldt, un fost ministru de finanțe și jurnalist belgian ale cărui critici tăioase ale incursiunii BCE în "politica bancară verde" ar putea avea în curând o greutate suplimentară datorită ascensiunii grupului său politic, în general sceptic față de schimbările climatice. Membru deschis și prolific al influentei Comisii ECON, Van Overtveldt se plânge de mult timp de orientarea ecologistă controversată a BCE sub conducerea lui Christine Lagarde.

Cu toată independența sa, instituția este obligată să sprijine politica economică a UE și nu va putea ignora nici o schimbare spre dreapta, în sensul îndepărtării de obiectivele zero net, condusă de politicieni precum Van Overveldt, notează POLITICO. Dacă va rămâne președinte al Comisiei pentru buget, Van Overtveldt va avea un cuvânt de spus și în ceea ce privește aplicarea normelor fiscale ale UE - care au implicații considerabile asupra politicii monetare.

Andreas Schwab, de la PPE Germania, este văzut ca „un susținător al concurenței”. Este un veteran al Parlamentului European și este influent în materie de politici antitrust și tehnologie. Schwab a jucat un rol important în elaborarea legii emblematice a blocului privind piețele digitale. În prezent, guvernele din Regatul Unit, Japonia și Coreea de Sud își pregătesc propriile versiuni ale regulamentului pentru a contribui la domolirea dominației Big Tech. El este, de asemenea, singurul membru al Parlamentului European care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale cu apelul său din 2014 pentru Comisia Europeană de a lua în considerare dezmembrarea Google.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, de la Renew Europe Germania, este considerată o „dură” în materie de apărare. Dintre cei care au intrat pentru prima dată în hemiciclu, Marie-Agnes Strack-Zimmermann are deja un renume. Acest lucru se datorează faptului că fosta președintă a Comisiei de apărare a Bundestagului a figurat pe panouri publicitare mari în Germania și nu numai, în perioada premergătoare alegerilor europene, fiind cap de listă pentru grupul Renew. În ciuda unei performanțe mai puțin strălucite în campanie, Strack-Zimmermann este pregătită să fie una dintre cele mai vocale deputate care intră în această legislatură - cu o experiență adecvată, având în vedere războiul din Ucraina. Născută la Düsseldorf, este o mare specialistă în domeniul apărării, după ce a analizat în ultimii ani fiecare detaliu al politicii militare și al achizițiilor publice din Germania. De asemenea, nu i-a fost teamă să rupă rândurile cu guvernul (din care face parte partidul său Liberal Democrat) din cauza eșecului acestuia de a trimite Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune. Așteptați-vă ca Strack-Zimmermann să joace un rol important în dezbaterea privind înființarea unei comisii de apărare de sine stătătoare în Parlament, scrie POLITICO..

Pascal Canfin, de la Renew Europa Franța, este considerat un „stâlp verde”. În calitate de președinte al Comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) în ultimii cinci ani, Canfin a jucat un rol esențial în ridicarea a numeroase jaloane ale Green Deal, politica de mediu a UE. Canfin a declarat pentru POLITICO că dorește să rămână în acest rol. Însă, de data aceasta, se confruntă cu obstacole politice mai puternice - atât la nivelul UE, cât și în Franța, atmosfera s-a deteriorat în ceea ce privește politicile ecologice. Canfin, un fost deputat ecologist înainte de a se alătura partidului președintelui francez Emmanuel Macron în 2019, insistă că alegerile din UE nu au produs "o majoritate pentru a desființa Green Deal". Destul de corect - dar dreapta europeană pregătește cu siguranță să elimine cel puțin câteva obiective ecologice. Și nu vă așteptați la prea multă legislație de mediu nouă, adaugă POLITICO.

Stéphanie Yon-Courtin, tot de la Renew Europe Franța, este numită un „negociator financiar”. Yon-Courtin s-a făcut remarcată ca unul dintre cei mai controversați deputați europeni din Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) în mandatul trecut, pentru stilul său de negociere neortodox și pentru poziția sa favorabilă industriei cu privire la normele UE privind investițiile în retail. Provenind din partidul Renaștere al președintelui francez Emmanuel Macron, care a fost învins de extrema dreaptă la alegeri, ea a fost realeasă la limită, ocupând locul 13 pe lista partidului care are 13 locuri câștigate. Yon-Courtin, care a urmărit, de asemenea, dosarele Big Tech în legislatura trecută, a lucrat pentru banca franceză Crédit Agricole până la alegerea sa în 2019 și va păstra probabil inițiativa în ceea ce privește dosarul de investiții în retail, care se îndreaptă acum spre negocierile finale cu guvernele UE și Comisia.  De asemenea, ea se poziționează pentru a lua parte la impulsionarea securității economice a UE, lăudând noile tarife pentru vehiculele electrice chinezești și afirmând că „Europa pragmatică” este în centrul mandatului ei.

Vytenis Andriukaitis, din Lituania, din grupul Socialiștilor și Democraților, este „un susțintor al sănătății”. Născut în Siberia din părinți care trăiau în exil, Vytenis Andriukaitis s-a întors în Lituania și a devenit chirurg traumatolog și cardiolog. În ciuda îndatoririlor sale chirurgicale, cariera l-a condus spre politică, unde a avut o abordare de stânga. A păstrat vie experiența în domeniul sănătății, devenind în cele din urmă ministrul sănătății din Lituania în 2012. Doi ani mai târziu, Andriukaitis a părăsit politica națională pentru a se alătura Comisiei Europene în calitate de comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, unde a introdus reglementările privind dispozitivele medicale, care au provocat până acum tot felul de dureri de cap industriei și pacienților. Va încerca oare el să le rezolve în calitate de deputat european? se întreabă POLITICO. Din 2020, a fost trimis special al Organizației Mondiale a Sănătății pentru acoperirea universală a sănătății în regiunea europeană. El pledează pentru extinderea rolului UE în domeniul sănătății și critică "slăbiciunea" Tratatului de la Lisabona în ceea ce privește politica de sănătate. 

Peter Liese, Germania, PPE, este considerat „soldatul industriei”. Mai multe politici Green Deal au ținte pe spate în acest moment - iar Liese este arcașul șef al PPE, scrie POLITICO. Imediat după ce grupul său a obținut victoria în alegerile europene, politicianul de rang înalt a declarat că interzicerea vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie în 2035 "trebuie eliminată", susținând că rezultatele alegerilor justifică eforturile partidului său pentru un acord verde mai puțin restrictiv. El a condus, de asemenea, lupta împotriva noii legislații a UE privind refacerea naturii - slăbită cu succes în Parlament și trecută cu bine de Consiliu - precum și împotriva unei revizuiri mult așteptate și acum mult amânate a legislației UE privind substanțele chimice. O propunere de eliminare treptată a "substanțelor chimice permanente", toxice și omniprezente, se află, de asemenea, în vizorul său: acesta a făcut presiuni intense pentru a obține asigurări în privința unor excepții din partea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen.  Bruxelles-ul ar trebui "să reducă toată legislația care stă în calea decarbonizării", a declarat el într-un interviu pentru POLITICO. Aplauze din partea grupurilor de afaceri și bombăneli din partea organizațiilor neguvernamentale de mediu, comentează POLITICO.

Aura Salla și Dóra Dávid de la Partidul Popular European din Finlanda și respectiv Ungaria, sunt denumite „magnatele Meta”. Ambele sunt noi în Parlamentul European și ambele au sau au avut legături cu gigantul tehnologic american Meta. Salla obișnuia să se plimbe prin Bruxelles, prezentând oficialilor și legislatorilor UE punctele de vedere ale Meta, în calitate de lobbyist de top pentru Meta între 2020 și 2023. Anul trecut, ea a devenit deputat în Finlanda, țara sa natală. Dávid este consilierul pentru produse al companiei, dar acum a fost aleasă în Ungaria, din partea partidului rivalului lui Viktor Orbán, Péter Magyar. Înseamnă acest lucru că Meta are o cale de intrare ușoară? Nu neapărat - dar Salla a declarat deja că dorește să elimine "suprareglementarea" în domeniul tehnologiei pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii finlandeze.

Bernd Lange vine din Germania, de la Socialiști și Democrați. Este „omul acordurilor comerciale”. Figură-cheie pentru politica comercială, deputatul european Bernd Lange a prezidat din 2014 Comisia pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului - și nu este un secret faptul că dorește să se întoarcă la conducerea comisiei. Parlamentarul veteran, pasionat de mașini de colecție, a fost reales în ciuda pierderilor grele suferite de Partidul Social Democrat din Germania, ocupând locul al patrulea pe lista națională a partidului său. Susținător ferm al unor noi acorduri comerciale cu țările sud-americane din blocul Mercosur, cu Australia și Indonezia, precum și al unor prevederi mai durabile în acordurile comerciale, deputatul european este membru al delegației Parlamentului pentru relațiile cu blocul ASEAN al țărilor asiatice și expert în relațiile transatlantice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău