Politico: Comisia Europeană va recomanda inițierea negocierilor cu Republica Moldova

  • 01 Noiembrie 2023 16:10
Politico: Comisia Europeană va recomanda inițierea negocierilor cu Republica Moldova

Comisia Europeană urmează să publice săptămâna viitoare, pe 8 noiembrie, un raport privind progresul candidaților la aderarea la UE, urmând să recomande inițierea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova să adere la bloc, relatează Politico, citat de Radio Chișinău.

Țările occidentale, inclusiv Germania, Franța, Spania și Portugalia, cresc presiunea asupra necesității reformei UE. În același timp, liderii se pregătesc să înceapă luna viitoare negocierile oficiale de aderare cu Ucraina și Moldova, relatează sursa citată.

În prezent, se depun eforturi pentru a formula propuneri comune de reformă, după cum au afirmat oficialii din patru țări. Doi oficiali de la Berlin au dezvăluit că joi, 2 noiembrie, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, se va întâlni cu colegii UE și țările candidate pentru a lucra la astfel de propuneri.

„Impulsarea reformei UE vine cu doar câteva zile înainte ca Comisia să-și publice raportul privind progresul Ucrainei și al altor aspiranți la aderare la UE pe 8 noiembrie”, relatează Politico, citând surse.

În acest document, potrivit oficialilor și diplomaților UE, Bruxelles-ul va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, cu rezerve „tehnice” care impun țărilor să facă mai multe progrese, de la reforma și existența unei justiții puternice și independente până la protejarea drepturilor minorităților și implementarea acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău