Politica agresivă a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale, suveranitatea și independența R. Moldova / Studiu

  • 26 Iulie 2022 14:53
Politica agresivă a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale, suveranitatea și independența R. Moldova / Studiu

Politica agresivă a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale, suveranitatea și independența Rep. Moldova, pe lângă amenințarea pentru integritatea teritorială care persistă din 1992. Este una din concluziile studiului ”Amenințările la adresa securității Republicii Moldova pe termen scurt și mediu” lansat astăzi la Chișinău de Platforma Societății Civile în domeniul Securității și Apărării.

Pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina evidențiază faptul că rămânem vulnerabili la șocuri și pericole complexe, previzibile sau imprevizibile. Din perspectiva Rep. Moldova, vulnerabilitățile și amenințările interne sporesc impactul factorilor externi asupra securității naționale, atenționează autorii studiului.

Printre vulnerabilitățile identificate de experți se numără existența unor forțe politice și civice controlate, finanțate și susținute de Federația Rusă în Rep. Moldova, existența unor forțe locale oligarhice, care au ca interes schimbarea regimului, corupția și slăbiciunea statului de drept, regimul separatist din regiunea transnistreană, precum și fragilitatea sistemului financiar-bancar, comunicare publică precară în domeniul securității și apărării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău