Poliția: membru al grupului criminal „Șor”, implicat în acțiuni de denigrare a imaginii R. Moldova în Franța

  • 28 Noiembrie 2023 14:14
Poliția: membru al grupului criminal „Șor”, implicat în acțiuni de denigrare a imaginii R. Moldova în Franța

În contextul cetățenilor moldoveni implicați în desenarea stelei lui David pe mai multe clădiri din Paris, Franța, Poliția din Republica Moldova a stabilit că este vorba de aceeași persoană care anterior a fost implicată în acțiuni de huliganism și destabilizare dirijate de grupul criminal „Șor”, bărbatul respectiv fiind folosit în scopul destabilizării situației din Republicii Moldova, relatează serviciul de presă al instituției pe pagina de Facebook.

„Conform analizelor, acțiunea din Franța a fost organizată și dirijată din afara țării și a reprezentat o tentativă de denigrare a imaginii statului Republica Moldova de către aceiași exponenți fugari.

Instituțiile de drept cercetează acțiunile persoanelor vizate”, mai precizează sursa citată.

 

În urmă cu câteva săptămâni, G4Media menționa că sute de stele albastre ale lui David – asemănătoare cu cea de pe steagul israelian – au apărut pe clădiri din Paris și din suburbiile sale

Poliția franceză considera că o campanie de graffiti cu șabloane cu Steaua lui David de pe clădirile din Paris ar putea fi opera serviciilor secrete rusești, relata atunci BBC.

Acestea au stârnit un val de proteste din partea politicienilor francezi, care au presupus că semnele erau antisemite.

Însă, de la început, anchetatorii au fost mai circumspecți.

În timp ce politicienii au făcut comparații cu graffiti din epoca nazistă pentru a „scoate” evreii din casele lor, anchetatorii au subliniat că Stelele lui David au fost distribuite la întâmplare, fără nicio legătură evreiască evidentă în alegerea clădirilor.

De asemenea, mesajul pe suport era confuz. În mod imaginabil, un steag israelian albastru, sau ceea ce îl evocă imediat, ar putea fi văzut ca un semn pro-evreiesc. Cu siguranță, orice antisemit autentic ar fi găsit o modalitate mai clară de a-și exprima ura.

După ce au prins și interogat doi cetățeni moldoveni în legătură cu primul val de desene, poliția franceză și serviciile de informații suspectează acum că operațiunea ar putea fi o piesă clasică de dezinformare rusească.

Potrivit unui comunicat al procuraturii, graffiti-urile au fost lipite în cele două nopți de la sfârșitul lunii octombrie de două cupluri diferite. Din urmărirea telefonică, se crede că ambele cupluri primeau comenzi de la aceeași persoană.

„În acest stadiu, nu este exclus să fi fost executate la ordinul expres al unei persoane care locuiește în străinătate”, a declarat parchetul.

Mass-media franceze care au avut acces la anchetă merg mai departe. Acestea indică un om de afaceri pro-rus din Republica Moldova.

Potrivit cotidianului Le Monde, operațiunea de graffiti este legată de o rețea de propagandă rusă de lungă durată cunoscută sub numele de Doppelgänger.

În iunie, Le Monde a scris o serie de articole despre Doppelgänger, despre care a spus că folosește roboți informatici pentru a inunda rețelele sociale cu postări de știri false. La vremea respectivă, scopul principal era de a submina încrederea în politica occidentală privind Ucraina.

Potrivit Le Monde, ambele cupluri care au făcut graffiti cu Steaua lui David au fost însoțite de un fotograf a cărui sarcină era să pună imediat imaginile pe internet. Ziarul precizează că imaginile au apărut pentru prima dată doar pe conturi legate de rețeaua Doppelgänger.

Poliția franceză a declarat că primul cuplu – care a fost arestat – a susținut că se afla în vacanță la Paris când a fost abordat de un bărbat care i-a auzit vorbind în rusă și le-a oferit o mică sumă de bani pentru a lipi plăcuțele.

Cuplul respectiv așteaptă în prezent să fie expulzat. Cel de-al doilea cuplu a părăsit țara înainte de a putea fi reținut. Fotograful sau fotografii rămân neidentificați.

Citând surse din cadrul anchetei, Le Monde a declarat că acest mod de operare la preț redus – folosirea unor freelanceri proxy prost plătiți – este tipic pentru serviciile secrete rusești de astăzi, care au fost afectate puternic de expulzarea spionilor din capitalele occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina.

În ceea ce privește scopul Operațiunii „Steaua lui David”, ar fi fost de a semăna confuzie și anxietate. Faptul că simbolul putea fi pro sau anti-israelian a făcut-o cu atât mai interesantă: în acest fel, ambele părți ar fi fost suspecte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:4,12 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
8
Sun
6
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău