Poliția italiană a dezmembrat o rețea care vindea certificate și fiole de vaccin false

  • 03 Iulie 2021 16:50
Poliția italiană a dezmembrat o rețea care vindea certificate și fiole de vaccin false

Poliția italiană a dezmembrat o rețea care vindea certificate europene de vaccinare și fiole de vaccin false prin intermediul dark net-ului, unde se puteau efectua operațiuni de vânzare-cumpărare cu plata în criptomonede și la care se înscriseseră mii de utilizatori, transmit sâmbătă EFE și dpa.

Agenți ai Poliției financiare și din departamentul antifraudă și de luptă împotriva criminalității cibernetice din cadrul Procuraturii din Milano (nord) au localizat și confiscat 10 conturi și canale de Telegram de unde utilizatorii erau redirecționați către conturi anonime de pe dark net de unde era posibil să obțină certificate și vaccinuri false, a informat presa locală, citată de EFE.

"Noua activitate de delincvență s-a axat în principal pe vânzarea de certificate europene de vaccinare cu date de identificare false ale vaccinurilor, cu codul QR aferent, creat special, și numărul care identifică lotul de origine al primei și celei de-a doua doze de vaccin", a informat poliția.

Delincvenții cibernetici dădeau asigurări că certificatele false puteau fi folosite și de persoane care trăiesc în țări care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum SUA, Regatul Unit și Elveția.

"În pofida prețurilor exorbitante și a riscurilor uriașe pentru sănătate", mii de persoane s-au înregistrat pe canale ilegale în căutare de vaccinuri și certificate, atrași de oportunitatea de a cumpăra pachete "all inclusive", al căror preț oscila între 110 și 130 de euro, cu garanția anonimatului și trasabilitatea trimiterii, a menționat poliția.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău