Poliția germană nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei R.Moldova (Revista presei)
-
11 Septembrie 2018 09:53
Revista presei din 11 septembrie 2018.
Presa de la Chișinău continuă să reflecte subiectul legat de expulzarea celor 7 cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova și urmările acestui eveniment.
Poliția Germană, contactată de Ziarul de Gardă, neagă faptul că diplomații moldoveni de la Ambasada și Consulatul Republicii Moldova la Berlin și copiii acestora ar fi fost amenințați sau ar fi fost în pericol, ca urmare a protestelor organizate de câțiva cetățeni turci. „Copii moldoveni, amenințați cu decapitarea de membrii grupului din care fac parte și învățătorii turci” – Publika afirmă, poliția germană infirmă, titrează Ziarul de Gardă. Comisarul Kerstin Ismer de la Poliția Secției nr.15 din Berlin le-a răspuns în scris jurnaliștilor că: „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.
Polițiștii au reafirmat că nu au cunoscut niciun mesaj de amenințare la adresa Ambasadei, nu au fost informați despre asemenea amenințări, nu au solicitat evacuarea ambasadei și nu au recomandat să își ia copiii de la școală sau să întreprindă oricare alte măsuri la acel moment, scrie Ziarul de Gardă.
În același context, ziarul Adevărul îl citează pe deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, care afirmă că expulzarea celor 7 cetățeni turci ar fi fost făcută la comanda liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Deputatul socialist mai spune că vizita președintelui turc, Recep Erdogan, în Republica Moldova ar putea fi anulată, ca urmare a tensiunilor de la Chișinău, provocate de expulzarea profesorilor de la liceul Orizont.
În cadrul emisiunii „Adevărul Live”, Vlad Bătrîncea a subliniat că lui Igor Dodon nu-i este convenabilă această situație pe motiv că „mediatic a bătut doar în președintele țării”. Potrivit lui, dacă șeful statului ar fi avut o înțelegere cu Vlad Plahotniuc pe marginea expulzării cetățenilor turci, atunci decizia respectivă ar fi fost luată într-o perioadă mai avantajoasă din punct de vedere al contextului politic, însă nu înainte de vizita la Chișinău a liderului de la Ankara, pentru care Igor Dodon s-ar fi pregătit foarte mult. Vizita președintelui turc la Chișinău a fost anunțată pentru luna octombrie curent, pentru a participa la inaugurarea clădirii Președinției, care a fost reparată din banii Guvernului Turciei, mai notează Adevărul. Publicația amintește că unele partidele de opoziție, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, susțin că expulzarea profesorilor turci este prețul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc și Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Președinției R. Moldova din banii Turciei.
În ziarul Timpul, Răzvan Munteanu scrie că în această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă.
În fapt, posibilitatea extinderii Alianței Nord-Atlantice în Caucaz, ca urmare a Summitului NATO din 2008, a determinat reacția Rusiei față de statul său vecin, Moscova arătând că prezența Alianței în vecinătatea sa apropiată este o linie roșie peste care nu va accepta să se treacă. Nu în ultimul rând acest tip de politică, bazat pe încălcarea dreptului internațional, demonstra că Rusia este cea care va face jocul în regiune, lecția finală urmând a fi dată în 2014, odată cu evenimentele din Crimeea și estul Ucrainei, notează publicistul. Principalul efect al acestor ultimi zece ani este dat de creșterea sentimentelor antirusești în Georgia, precum și de accentuarea sentimentelor prooccidentale la Tbilisi, mai subliniază Timpul.