Poliția a eliberat circa 5000 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali, de la începutul anului

  • 25 Noiembrie 2021 17:50
Poliția a eliberat circa 5000 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali, de la începutul anului

Violența trebuie raportată. Sesizarea acestor fapte autorităților reprezintă un prim pas în condamnarea violenței. Este mesajul transmis de Inspectoratul General al Poliției, care se alătură Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 activism împotriva violenței în bază de gen” (25 noiembrie – 10 decembrie). Poliția nu susține sub nicio formă acțiunile violente în mediul familial și face un apel către cei care cunosc despre un caz de violență să apeleze la numărul scurt 112 pentru a interveni și reduce riscurile de victimizare în mediul comunității, se arată într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.

Statisticele prezentate de IGP arată că, în primele 10 luni ale anului, Poliția a eliberat circa 5000 de ordine de restricție de urgență în privința agresorilor familiali. Totodată, au fost înregistrate peste 12 mii de cazuri care atentează la valorile familiale. În cele mai multe cazuri victime ale infracțiunilor au devenit femeile. Dar sunt fixate și 56 de cazuri în care femeile apar în calitate de agresori.

Violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani la rând. Un scop important al Campaniei este informarea, sensibilizarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la gravitatea consecințelor violenței familiale, precum și aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire și combatere a acestui fenomen.

Persoanele care bănuiesc existența unui abuz familial sunt sfătuite să discute separat cu victima, să-i arate că este alături de ea. „Asigur-o că ești gata să-i asculți problemele și că ce îți va spune va fi confidențial. Sunt și cazuri în care victima nu dorește să te implici și nu dorește să se afle situația ei. Respectă-i decizia și spune-i doar că ești gata să ajuți la nevoie”, este mesajul Poliției.

Începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova a fost introdus prin lege ordinul de restricție de urgență, constituind o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie. IGP precizează că polițiștii  reacționează  imediat la apelul persoanei supuse violenței și  scoate imediat agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei. Ulterior este emisă și ordonanța de protecție, pentru încălcarea căreia agresorul riscă încă un dosar penal.

25 noiembrie, data la care începe campania, este Ziua Internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii, iar 10 decembrie, sfârșitul campaniei, este Ziua Internațională a Drepturilor Omului,  pentru a se sublinia faptul că violența este o încălcare a drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:4,12 m/s
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău