Poetul Vasile Romanciuc a lansat antologia „Pâinea noastră cea din toate filele”

  • 06 Martie 19:45
Poetul Vasile Romanciuc a lansat antologia „Pâinea noastră cea din toate filele”

O antologie de versuri intitulată „Pâinea noastră cea din toate filele” a poetului Vasile Romanciuc a fost lansată joi, 5 martie, la o librărie din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, scriitorul Iulian Filip a menționat că pentru generația poeților anilor ’70 a venit etapa antologiilor, iar volumul prezintă „o panoramă sintetică, esențială, o exigență la limită și o renunțare la principiul cronologic”.

„Autorul nu a ales, cum se obișnuiește la noi, din fiecare carte ce i s-a părut mai reușit. Vasile Romanciuc a făcut un efort și a realizat o arhitectură nouă, mai proaspătă de a structura poeziile. Aici sunt poezii despre limbă, neam și pământ. Lecția lui Vasile Romanciuc continuă”, a subliniat Iulian Filip.

La rândul său, criticul literar Eugen Lungu a afirmat că Vasile Romanciuc este un reflexiv care adaugă foșnetului liric al poeziei fluizii unei gândiri identitare, cu strictă conștiință de sine. „Poemul său este meditativ fără a fi grav, etic, dar fără sâcâiala moralistă, concret-istoric, evitând însă sloganul. O cerebralitate frăgezită de frumos”, a constatat Eugen Lungu.

Potrivit criticului literar, Lucia Țurcanu, Vasile Romanciuc rămâne un poet pe cât de sensibil, pe atât de profund. „Imaginile din textele sale, elaborate cu multă grijă pentru cuvântul scris și cu multă încredere în relevanța a ceea ce rămâne nespus, impresionează prin inedit, bucură prin frumusețe, bulversează prin adevărul pe care îl transmit”.

Vasile Romanciuc s-a născut la 17 decembrie 1947, în satul Bădragii Noi, fostul județ Hotin, astăzi raionul Edineț. În 1972, a absolvit  Facultatea de Litere a Universității de Stat din Chișinău. A fost redactor la Radio Moldova, consilier la Uniunea Scriitorilor, redactor la editurile „Museum”,„Gherghe Asachi”, „Literatura Artistică” și „Prut”. A editat volumele de versuri „Genealogie”, „Citirea proverbelor”, „Din tată-n fiu”, „Ce am pe suflet”, „Note de provincial”, „Un timp fără nume”, Recitirea proverbelor”, ”Purtătorul de cuvânt al tăcerii”, „Veșminte de gală pentru marii pitici”, „Lasă un semn”, „Cuvântul ne adaugă vedere. Sonete”, „Lumina glasului lăuntric” ș.a.

A fost distins cu Premiul Național al Republicii Moldova (2000), Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stănescu” (Ploiești, România, 2001), Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret – IBBY (Basel, Elveția, 2002, și Atena, Grecia, 2018), Premiul Opera omnia al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2015), Ordinul de Onoare al Republicii Moldova (2010) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer (România, 2014).

Volumul „Pâinea noastră cea din toate filele” de Vasile Romanciuc cuprinde 208 pagini.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău