”Poduri de Legătură UE – Republica Moldova: Noi repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană” | Ambasadorul UE, Janis Mazeiks: Vom continua eforturile de a aduce Rep. Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Sunteți deja integrați în UE

  • 11 Mai 2022 14:02
”Poduri de Legătură UE – Republica Moldova: Noi repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană” | Ambasadorul UE, Janis Mazeiks: Vom continua eforturile de a aduce Rep. Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Sunteți deja integrați în UE

Provocările legate de criza refugiaților, întreruperea schimburilor comerciale cu statele din Est, creșterea prețurilor, amenințările la adresa securității naționale și procesul de aderare la Uniunea Europeană, sunt temele puse în discuție în cadrul conferinței ”Poduri de Legătură UE – Republica Moldova: Noi repere pentru perspectiva de aderare la Uniunea Europeană” la care au participat șeful diplomației moldoveneștii, Nicu Popescu, și Ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks. 

În discursul său, Janis Mazeiks a apreciat faptul că Rep. Moldova a înaintat rapid răspunsurile la primul chestionar de aderare și urmează să trimită în câteva zile și răspunsurile la cel de-al doilea chestionar. El a menționat că în același mod accelerat Comisia Europeană își va prezenta opiniile.

Potrivit lui Janis Mazeiks, Republica Moldova este deja integrată în Uniunea Europeană.

”Vom continua eforturile de a aduce Rep. Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Sunteți deja integrați în UE. Două treimi din exporturile Rep. Moldova sunt îndreptate spre Uniunea Europeană, 80 la sută din investițiile din țară vin din statele membre ale UE. Bineînțeles având și 14 la sută din comerț cu Rusia, Ucraina și Belarus reprezintă o provocare, dar este o provocare incomparabil mai mică față de anii precedenți pentru că reajustarea a 14 la sută este diferită de reajustarea a 40 la sută”, a declarat șeful Delegației UE. 

Referindu-se la războiul din Ucraina care a generat cea mai mare criză a refugiaților de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Janis Mazeiks este de părere că Rep. Moldova gestionează bine această criză și dat dovadă că este o țară europeană prin solidaritatea manifestată. 

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu s-a referit la relațiile strânse cu Uniunea Europeană în ceea ce privește cooperarea politică, economică și pe domeniul de securitate și a declarat că a doua parte a chestionarului de aderare va fi prezentat în câteva zile.

”În Rep. Moldova credem că am demonstrat, și societatea noastră a demonstrat pe parcursul a 30 de ani, schimbând constant guvernele prin intermediul alegerilor, având un angajament constant de a fi guvernați de legile democratice… După cum știți în Rep. Moldova am avut mai multe încercări de a deraia de la parcursul guvernanței democratice și a impune fie un sistem autoritar fie unul oligarhic… De fiecare dată societatea moldovenească s-a opus și a votat pentru forțe pro-europene. Așa că noi considerăm că dacă ne uităm la gradul de consolidare democratică, angajament, funcționalitatea statală și alinierea la prioritățile de politică externă a Uniunii Europene, la valorile europene, aspirațiile geostrategice europene, cu siguranță nu suntem mai prejos decât unele țări balcanice” , a subliniat Nicu Popescu  

Nicu Popescu s-a referit și la războiul din Ucraina care are un impact economic major asupra Rep. Moldova în special asupra importurilor după închiderea portului de la Odesa, care reprezenta cea mai ieftină cale de a aduce produse de pe piața globală în Rep. Moldova. 

În ceea ce privește o eventuală agresiunea din partea Rusiei asupra Moldovei, autoritățile de la Chișinău nu văd în viitorul imediat ca țara noastră să devină o potențială țintă a unor operațiuni militare, potrivit șefului diplomației moldovenești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău