Podul.ro/Vlad Țurcanu | Outsiderii ies în față pentru a-i intimida pe favoriți sau cine sunt „iepurii” din ferma politică de la Chișinău (Revista presei)

  • 30 Iunie 2021 09:30
Podul.ro/Vlad Țurcanu | Outsiderii ies în față pentru a-i intimida pe favoriți sau cine sunt „iepurii” din ferma politică de la Chișinău (Revista presei)

Revista presei - 30 iunie.

Outsiderii ies în față pentru a-i intimida pe favoriți sau cine sunt „iepurii” din ferma politică de la Chișinău. Astfel își intitulează analistul politic Vlad Țurcanu articolul în podul.ro. El observă că ultimele două săptămâni de campanie electorală, considerate de obicei în măsură să influențeze opțiunile inițiale ale alegătorilor și chiar să fie decisive pentru rezultatul final, se pot dovedi irelevante de această dată, din cauza zgomotului pe care au început să-l producă concurenții marginali. Potrivit lui Vlad Țurcanu, temele centrale ale campaniei electorale, cum sunt vectorul geopolitic al Republicii Moldova și lupta cu corupția dispar, înghițite de gălăgia pe care o întrețin în spațiul public partidele marginale.

„Ceea ce poate să însemne că dezbaterile serioase s-au consumat, în marea lor majoritate. Societatea moldovenească va trebui să aibă răbdarea de a suporta acest spectacol dezagreabil până la urmă, ca o probă de rezistență obligatorie înaintea satisfacției de a vedea eliminate pe 11 iulie de pe scena politică toate rămășițele regimului abuziv care a dominat Republica Moldova în ultimii 6 ani”, scrie Vlad Țurcanu.

Un comentariu asupra alegerilor din Republica Moldova găsim și pe veridica.ro: analiza Poligonul moldovenesc pentru scenariile de propagandă și manipulare ale serviciilor speciale rusești, reamintește că „Rusia ar fi pregătit, în 2020, un plan de influențare a alegerilor din Republica Moldova, dar l-ar fi abandonat când s-a aflat de el. O analiză a actualei campanii sugerează, însă, că cel puțin parțial, ideile serviciilor secrete rusești sunt în continuare puse în practică. Din toată lista proiectelor gândite de Moscova, unul atrage atenția cu precădere. Este vorba despre „proiectul Maidan” care presupunerea racolarea și aducerea în Republica Moldova a unor cetățeni ucraineni anti-ruși din vestul Ucrainei, sub pretextul unor excursii gratis în Republica Moldova”. Autorul observă că obiectivul acestei campanii orchestrate ar putea trece dincolo de simpla impunere a filo-rușilor la conducerea Moldovei. Recentele dezvăluiri sugerează că Republica Moldova rămâne în continuare un poligon de testare a unor inițiative ale serviciilor speciale rusești cu menirea de a fi implementate, la scară mai largă, în țări unde Moscova are mize majore.

Portalul informațional anticoruptie.md scrie despre faptul că Veaceslav Platon, a fost „audiat” de câțiva membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind Laundromatul. De la ședință au lipsit președinta comisiei, deputata Platformei DA, Inga Grigoriu, și deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Cei doi parlamentari au spus că Platon nu poate fi audiat în cadrul Comisiei, deoarece asta ar însemna o imixitiune în actul justiției. Cei doi susțin că Veaceslav Platon ar fi fost audiat la insistența deputaților socialiști și susțin că Platon ar trebui să fie audiat de către procurori.

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă se preocupă de problemele angajaților de la Calea Ferată. Publicația scrie că restanțele salariale la „Calea Ferată din Moldova” se cifrează la peste 100 de milioane de lei, potrivit conducerii Federației Sindicale a Feroviarilor, care a anunțat despre semnarea unui nou contract colectiv de muncă cu președintele întreprinderii. Noul contract de muncă prevede procedura de stabilire și revizuire a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, modalitatea de funcționare a sistemului tarifar de retribuire a muncii, salarizarea personalului care activează în condiții de muncă vătămătoare, cu sporuri la salariu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău