Podul.ro | Vlad Țurcanu: ”În aceste și alte condiții absurde și nedrepte de existență zilnică, aspirația românilor din Republica Moldova de Unire cu România este nu doar explicabilă, dar devine și legitimă” (Revista presei)

  • 29 Iulie 2020 09:26
Podul.ro | Vlad Țurcanu: ”În aceste și alte condiții absurde și nedrepte de existență zilnică, aspirația românilor din Republica Moldova de Unire cu România este nu doar explicabilă, dar devine și legitimă” (Revista presei)

”Nu trece o zi fără ca statul Republica Moldova să nu acționeze într-un mod evident și sfidător, prin tot sistemul său politic și administrativ împotriva cetățenilor săi”, subliniază jurnalistul și politicianul Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru publicația Podul.ro.

El face o retrospectivă a zilei de ieri, 28 iulie, când au avut loc mai multe evenimente ce ar demonstra ”esența bizară și absurdă a acestei construcții statale despre care unii cetățeni încă se iluzionează să creadă că este independentă și că funcționează în interesul poporului”. Vlad Țurcanu se referă la întâlnirea de la Condrița a lui Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. ”Și unul, și altul sunt niște interpuși ai Moscovei. Krasnoselski, un fost milițian, a creat în ultimele săptămâni probleme artificiale în Zona de securitate de pe râul Nistru, instalând abuziv câteva zeci de posturi suplimentare de control. Dodon se preface că rezolvă cu Krasnoselski aceste probleme”. Autorul amintește și despre numirile noi din justiție: ”Consiliul Superior al Magistraturii îl desemnează în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe judecătorul care a invalidat în 2018 alegerile locale din capitală. Numitul Vladislav Clima este propus spre avansare, chiar dacă decizia respectivă a sa a creat grave probleme de imagine Republicii Moldova pe plan internațional, pe lângă nedreptatea propriu-zisă care i-a fost făcută la acea vreme unui lider al opoziției, căruia i s-a retras mandatul de primar al Chișinăului, obținut în condiții legale. (…) În aceste și alte condiții absurde și nedrepte de existență zilnică, aspirația românilor din Republica Moldova de Unire cu România este nu doar explicabilă, dar devine și legitimă”, conchide Vlad Țurcanu.

Cotidianul îl citează pe premierul Ion Chicu. El și-a manifestat nedumerirea față de promovarea judecătoarei Tamara Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședintă a CSJ, în condițiile aceasta a făcut parte din completul de judecată care a dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO în cazul „Gemenii”, cu plata unor despăgubiri în valoare de 70 de milioane de lei. Într-o postare pe Facebook, Chicu scrie că nu poate „înțelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 mln.lei pe cazul ”Gemenii”, poate fi numită de către CSM în fruntea Curții Supreme de Justiție”.

Ziarul Național publică o înregistrare video de la întâlnirea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, în care se poate auzi că Igor Dodon declară că Vadim Krasnoselski este „PREȘEDINTELE Transnistriei”. Președintele Igor Dodon l-a legitimat pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Șeful statului, care a avut o întrevedere de patru ore cu Krasnoselski, a afirmat că a avut o discuție foarte bună cu „președintele Transnistriei”. Este pentru prima oară când un lider de la Chișinău legitimează Transnistria ca fiind o entitate distinctă. Totuși, în comunicatul oficial Igor Dodon este mai precaut. „Astăzi am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de stat de la Condrița, fapt care subliniază caracterul unui dialog permanent”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Populismul lui Dodon poate provoca o daună ireversibilă mediului”, atenționează Ion Chișlea, în Gazeta de Chișinău. ”Președintele Dodon promovează insistent o inițiativă privind utilizarea apelor din subteran pentru irigarea culturilor agricole, care, potrivit activiștilor de mediu, este făcută în scop electoral pe termen scurt, însă ar putea provoca o catastrofă de mediu și chiar una umanitară pe termen lung. (…) Potrivit activistei în domeniul mediului Ina Coșeru, există informații despre presiunile președintelui asupra autorităților responsabile de mediu și gestionarea apelor precum Apele Moldovei, Serviciul Hidrometeo, Agenția de mediu, Institutul de Pedologie și cel de Ecologie și Geografie pentru ca acestea să dea aviz pozitiv inițiativei populiste a președintelui. Și toată această tevatură ține de contextul electoral pentru ca Dodon să se poată lăuda în toamnă că a soluționat problema agricultorilor fără să se gândească însă ce va fi cu agricultura și mediul în general pe termen lung”, notează jurnalistul.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spune că s-a autosesizat în cazul investigațiilor jurnalistice privind averile subalternilor săi și, la rândul său, a expediat cazurile pentru a fi investigate de Autoritatea Națională de Integritate, scrie portalul Anticorupție.md. Stoianoglo a declarat că a sesizat ANI în cazul șefului de la oficiul Ciocana al Procuratuii municipiului Chișinău, despre care portalul Anticorupție.md a realizat ancheta „Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”. Procurorul general susține că așteaptă ca ANI să se expună și în cazul adjunctului său, Ruslan Popov, despre care Anticorupție.md a realizat, în luna ianuarie, ancheta „Latifundiarul de la șefia Procuraturii Generale”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău