Podul.ro/Alecu Reniță | Andrei Strâmbeanu purta cu sine, în adâncuri, icoana de acasă și mândria de a fi văzut lumina zilei în altă țară decât Uniunea Sovietică (Revista presei)
-
07 August 2021 11:30
Revista presei - 7 august 2021.
„Guvernul Maiei Sandu, condamnat să reușească”, scrie Iulian Chifu într-o analiză publicată de ADEVĂRUL. Vineri, 6 august, Guvernul Natalia Gavriliță intră în pâine, după votul așteptat al Parlamentului. E un guvern echilibrat, de oameni destoinici, bine pregătiți, unii cu experiență administrativă și de guvernare, alții mai puțin, unii mai hârșîiți în ale politicii și puterii, alții complet neobișnuiți cu jocurile de această factură. Dar care beneficiază de două atuuri fără egal din anii 90(trec peste epoca comunistă 2000-2009): Președintele Maia Sandu și aura sa de învingător plus toată susținerea publică pe care a capitalizat-o în ultimele 10 luni și majoritatea parlamentară, condusă de Igor Grosu, rămas nu întâmplător în Parlament pentru a conduce ostilitățile normative și administrative. Dacă mai adăugăm și sprijinul financiar, logistic și de consiliere al României, UE, SUA, FMI, avem toate ingredientele unei reușite obligatorii. Da, Guvernul Maiei Sandu este condamnat să reușească. Însă nu va fi ușor. Mai întâi pentru că nu toate instituțiile statului sunt controlate și nu întreaga putere este preluată. Este prima urgență, în acest moment, de la nivelul instituțiilor de securitate națională la cele subordonate Parlamentului, Guvernului, Președinției. De la Consiliul Audiovizualului la ANRE și de la Consiliul concurenței la autoritățile de reglementare de toate felurile, e un spațiu necesar de controlat pentru efortul reformelor viitoare”.
Presa de la Chișinău îi aduce un omagiu scriitorului Andrei Strâmbeanu. Nicolae Negru scrie într-un editorial din ZIARUL NAȚIONAL despre „Andrei Strâmbeanu și primăvara politică”. Publicistul amintește că Andrei Strâmbeanu e autorul textului faimoasei melodii „Primăvara”, devenită un fel de carte de vizită a legendarei formațiuni „Noroc”, condusă de Mihai Dolgan. „Nimeni nu oprește primăvara” a provocat, în contextul evenimentelor din Cehoslovacia, a „primăverii de la Praga”, spiritul veghetor al cerberilor ideologici locali, din RSSM, bănuindu-l pe autor că ar prevesti astfel o primăvară politică similară la Chișinău, dar și cerberii au fost nevoiți să cedeze în fața popularității pe care o câștigase cântecul dat, scrie Nicolae Negru.
Iar Alecu Reniță apreciază într-un editorial preluat de PODUL.RO că Andrei Strâmbeanu (născut în 1934) purta cu sine, în adâncuri, icoana de acasă și mândria de a fi văzut lumina zilei în altă țară decât Uniunea Sovietică. Într-o polemică de se zguduia Casa Scriitorilor, l-am auzit prin ”83 sau ”84, lăudându-se fârtaților de condei, la modul cel mai serios, că Țara lui de naștere e România și el e român, spre deosebire de alții. A afirma asemenea adevăruri în Moldova sovietică însemna sinucidere curată, scrie autorul.
„Condamnat, achitat și dat în căutare” – ZIARUL DE GARDĂ revine la cazul omului de afaceri V. Platon. „Ne-a păcălit Platon? Ne-a amăgit Stoianoglo? Ar putea fi și una, și alta. În tot cazul, V. Platon, plecat din R. Moldova, plecat rămâne, deși pe 2 august era obligat să se prezinte într-un proces care-l viza și nu știe nimeni, inclusiv avocații săi, unde este și dacă va mai reveni în Moldova, scrie Petru Grozavu într-un editorial din ZdG… Prin achitarea lui Platon în cel mai scandalos dosar de corupție, supranumit „jaful secolului”, Stoianoglo a atras asupra sa mai multe critici dure, inclusiv „anunțarea în căutare” a unui nou procuror general. Cu atât mai mult că pe rol, la rejudecare, este trecut și cel de-al doilea dosar al lui Platon, în care pentru aceeași „bună purtare” el a fost condamnat la 12 ani de pușcărie. Nu cred că Stoianoglo nu înțelegea că, achitându-l pe Platon, își aprinde paie în cap. De ce a făcut-o? Motivele invocate ar fi câteva: o amiciție mai veche între ei, posibile presiuni din afară, niște conturi mai vechi cu Plahotniuc, banii. Așa s-au altfel, pentru un procuror general nu e bine nici una, nici alta… Mai întâi îi dăm „liber” să fugă din Moldova (avându-l cu dosar penal pe rol), după care ne agităm și îl căutăm. Magistrații au refuzat anunțarea lui în căutare până la ședința următoare, din 12 august (de tare ce vor ca Platon să fie găsit). Și dacă și pe 12 nu va veni? Așa cum nu vine de doi ani Șor, care e și el cu dosar pe rol. Cei ca Șor, Platon sau… nu pleacă din Moldova. Ei fug. Și fug ca să se salveze. Iar noi, oferindu-le șansa, creăm precedente și ne facem că îi căutăm. „Plecarea” lui V. Platon e una simptomatică. Platon a fugit de teama să nu-l prindă în R. Moldova noile schimbări. Un Tribunal Anticorupție ar fi iadul pentru Platon și alții ca el. Domnule Litvinenco, când porniți „motoarele”? – scrie ZIARUL DE GARDĂ.
Cavcaliuc confirmă că se află la Londra: „Îmi desfășor la moment activitatea profesională. Am informat oficial organele din Republica Moldova” – titrează Cotidianul. Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, anunțat în căutare în dosarul „verde de briliant”, a confirmat că se află la Londra. Cavcaliuc susține că are planificate mai multe deplasări legate de activitatea profesională și în alte țări ale lumii, dar și că a informat oficial organele din Republica Moldova despre acest lucru… Pe 9 iulie curent, Cavcaliuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova, eschivându-se de la organul de urmărire penală, motiv pentru care procurorii au dispus anunțarea acestuia în căutare.