PNUD susține incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina în societatea și economia Republicii Moldova

  • 21 Iulie 2022 14:13
PNUD susține incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina în societatea și economia Republicii Moldova

PNUD alocă 500.000 USD pentru a susține incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina și dezvoltarea comunităților care găzduiesc persoanele ce fug din calea războiului.

Fondurile vor fi utilizate pentru activitatea PNUD, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), de consolidare a capacităților autorităților naționale și locale de a gestiona răspunsul la criză și de a elabora protocoale și ghiduri privind asistența oferită refugiaților.

Asistența PNUD și a partenerilor săi are la bază multiple evaluări ale necesităților locale. În colaborare cu Agenția ONU pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație și CALM, PNUD a colectat chestionare în 492 de localități, acestea reprezentând mai mult de jumătate din autoritățile publice locale: 86% dintre acestea au confirmat că au acordat sprijin refugiaților, respectiv pachete cu alimente (68%), alimentație (36%), îmbrăcăminte și produse de igienă, în timp ce mai mult de o treime din primării au facilitat plasarea copiilor refugiați în grădinițe (37%) sau școli (34%). La întrebarea de ce ar fi nevoie pentru a sprijini în continuare refugiații, respondenții au menționat echipamente IT pentru continuarea studiilor la distanță (48%), facilitarea angajării (45%), asistență medicală (36%) și altele.

În același timp, în parteneriat cu Orange și Guvernul Republicii Moldova, a fost realizat un sondaj privind nevoile de incluziune socială ale refugiaților. 37% din cei 800 de participanți la studiu afirmă că sunt în căutarea unui loc de muncă, domeniile cele mai solicitate fiind: servicii comunitare și sociale, hotele și restaurante, vânzări, educație, TIC.

„Moldova este afectată de crize multiple: creșterea substanțială a prețurilor la energie și riscurile privind securitatea energetică, inflația ridicată, COVID-19 și fluxul de refugiați ca urmare a războiului din Ucraina. Având în vedere că 3% din populația Moldovei este reprezentată de refugiați, este nevoie de atenuarea presiunilor socio-economice multiple, de îmbunătățirea mijloacelor de trai și de asigurarea incluziunii economice”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

PNUD va sprijini mai multe comunități-gazdă în eforturile de extindere a accesului la servicii publice locale, în special aprovizionarea cu apă și canalizare, educația, asistența medicală, infrastructura socială și serviciile de îngrijire.

PNUD facilitează totodată accesul la formare și oportunități de angajare atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile-gazdă, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Biroul Migrație și Azil, Ministerul Educației. Cursurile intensive durează până la două luni, în funcție de domeniul ales și sunt gratuite. Datorită sprijinului PNUD Moldova, refugiații beneficiază și de o bursă unică de 115 USD.

„Îmi place să gătesc și am proprii mei degustători acasă [familia mea]. Dar având în vedere situația din țara mea, nu știu ce se va întâmpla în continuare. Vreau să mă întorc acasă, dar nu știu dacă voi putea continua să lucrez ca profesoară și dacă voi mai avea un loc de muncă. Dacă se va ivi ocazia, voi fi bucătăreasă”, spune Ecaterina, o refugiată care urmează cursuri profesionale în Moldova.

De asemenea, PNUD intenționează să colaboreze cu sectorul privat pentru a crea locuri de muncă pentru refugiați și grupurile vulnerabile din comunitățile-gazdă.

Pentru a consolida coeziunea socială, asigurând în același timp accesul la justiție, PNUD va aplica instrumente participative pentru a implica persoanele refugiate în viața comunității.

Potrivit unui raport recent al PNUD, Moldova este una dintre țările care se confruntă cu un impact considerabil care afectează nivelul de trai al oamenilor, situație catalizată și de războiul din Ucraina.

De la începutul războiului, PNUD cooperează îndeaproape cu entitățile ONU și alți actori implicați în activități umanitare pentru a acoperi necesitățile de asistență pentru Moldova, provocate de războiul din Ucraina. Asistența oferită de PNUD este racordată la Planul Regional de Răspuns pentru Refugiați (RRRP), care relevă răspunsul și activitățile comprehensive necesare pentru a susține eforturile țărilor de a proteja și acorda asistență refugiaților din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău