Ploi torențiale și inundații în Bosnia și Herțegovina; țările balcanice vecine, în alertă

  • 14 Mai 2019 17:45
Ploi torențiale și inundații în Bosnia și Herțegovina; țările balcanice vecine, în alertă

Ploile torențiale și inundațiile care au afectat anumite regiuni din Bosnia și Herțegovina au determinat autoritățile să declare marți stare de urgență, iar țările vecine sunt în alertă și iau măsuri de protecție în vederea precipitațiile abundente care vor continua, potrivit Reuters, preluat Agerpres.

Forțele de ordine sunt în căutarea unui băiat de șase ani pentru care există temeri că s-ar fi înecat după ce a căzut în apele învolburate ale unui râu în apropierea orașului Zepce, din centrul țării. Mama copilului, care nu a reușit să-l salveze, a fost spitalizată.

Sute de locuințe din centrul și nord-vestul Bosnia și Herțegovina au fost inundate după ce apele mai multe râuri mici s-au revărsat în urma ploilor care au început duminică. Autoritățile locale din orașul Kotor Varos, situat în nord, au precizat că circa 15 persoane au fost evacuate din locuințe.

Alunecările de teren provocate de ploi au blocat drumuri regionale, întrerupând alimentarea cu electricitate și provocând probleme în alimentarea cu apă în anumite regiuni. Crucea Roșie a distribuit produse sanitare populației afectate.

Oficiali din domeniul protecție civile au precizat că situația este mai puțin gravă decât cea din 2014, când cele mai severe ploi și inundații din ultimii 120 de ani au afectat Bosnia-Herțegovina și Serbia; zeci de persoane și-au pierdut atunci viața și mai multe orașe și sate au rămas izolate.

Potrivit prognozelor, vremea urmează să se amelioreze în Bosnia-Herțegovina în următoarele câteva zile, iar nivelurile principalelor râuri vor descrește.

În Croația, autoritățile au instituit măsuri de urgență la granița cu Bosnia și Herțegovina, unde nivelul râului Una este în creștere, și în centrul țării, unde opt turiști au fost salvați de pompieri din orașul inundat Slunj.

Serbia este, de asemenea, în stare de alertă, adoptând măsuri de precauție împotriva inundațiilor provocate de precipitațiile prognozate să continue până vineri, potrivit autorităților.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău